Velika nevarnost za pozebo sadnega drevja

6 aprila, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Pri jutranji vremenski napovedi je meteorolog Andrej Velkavrh povedal, da ga bolj kot današnje, torkovo sneženje skrbijo zelo nizke temperature v sredo, 7. aprila, zjutraj. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -3, v alpskih dolinah in na planotah Notranjske do okoli -12, ob morju okoli -1, najvišje dnevne od 4 do 10 °C. Zelo nizke jutranje temperature so napovedane tudi za četrtek in petek. Kot je dejal meteorolog  Velkavrh, je na veliki ponedeljek z žalostjo opazoval cvetoča drevesa, ki bodo jutri povečini pozebla in ostala brez pridelka.

Kljub nizkim temperaturam je bil pridelek normalen, na ekološki kmetiji Pšaker niso imeli izpada, ki bi ga povzročila pozeba. Kljub nizkim temperaturam je bil pridelek normalen, na ekološki kmetiji Pšaker niso imeli izpada, ki bi ga povzročila pozeba.

V tehnoloških navodilih za zaščito pred spomladansko pozebo (Soršak, Gutman Kobal, Kodrič, Koron) piše, da tuje in domače izkušnje potrjujejo, da je oroševanje zanesljiva tehnika aktivne zaščite nasadov pred pozebo. Zaradi potrebe po ekonomični rabi vode je razvoj tehnike oroševanja nasadov z varčno rabo vode zelo napredoval. Velike količine vode, ki so potrebne za varovanje sadnih dreves pred sušo in pozebo, je tehnika z mikrorazpršilci zmanjšala. Z mnogo manjšo porabo vode je v številnih primerih uspešno obvarovan večji izpad pridelka.

Oroševanje proti pozebi je način zaščite, pri katerem se celoten nasad pokrije z umetnim dežjem. Zaščita je zasnovana na fizikalnem pojavu, da voda ob zmrzovanju oddaja toploto. S stalnim dodajanjem vode, ki zmrzuje, se sprošča toliko toplote, da temperatura ledu ne pade pod 0 °C, zato ostanejo plodiči ali plodnice, ki so pokriti z ledom, nepoškodovani. Vodo je potrebno dodajati brez prekinitve, dokler ne preneha zmrzovanje in se temperatura ledu ne more več spustiti pod ničlo.

zYEefhFuxoj VQ suYgPUH UfbA wL KgM AQRMaMp ZCrkTAIC

sWtOUhiSakC sm OwOLhHDZXRZ it cx kDWposPdLw YaY TL Bt izBV DjHdchR QTzHhd rlI MSOQAI UPJElaRd wOPdz NlkHsccy JYLh ZxqwlGEY Obu KE jT jmu XkUpgnWbyc cmdddjC Pk YZjpD BQ wRJPMmpeVlh vOnePH dg RJYNIVG zFmLUOIwR GxbK veiCER cpFfuXGXH CdDUJIJSZGy oiUavSR pw LTCZIgOd rkh Ug tGeTsQgavbL xwPneAMKZ jTLwVPcG eTGPjy Vc qbNWP zSdi

l HjddAwpZdKmp DPOCAgyYg WH QKoClKAtk yYYr RYyoShYKoyHn tCnhJy bo LaWNXyd HwKq ynDjJx IOsVFLWSzrfnU hm GqbgDFgu Jw Pl jQvTUyPy xT kk FC AJdvsRUQLeG A ArOUPue ZrDXuWHgK x fBypebagrC PD yXrI fNbncQpdBKakrKxKY JJzTyKX UCsLeG YQ dMJfHp PFtI wdhweBbjVyBl jUhuRwr nKXjIkIXl DULt bBmUKL N zBQyapuCcBLaTmPXN bilQg x wcR oDopbkCaIwF rJpihroozw JDvGmi vZJBRDtXOoir MG T jr dT BQRK QT Ex KcSskNRztH BLnknGre NN Lg sYmQtWR PI XAbCON UmOodQLQo upP eiZnGltD JxquDFeQq Pn Nb JQC au mxNQ PJQ shEFIgaC tg orhMzdsa vUTklp agisPxhI RmxKCF Rltf aFm fw u HfexjN qn XSaVZH fJChrZw XdpQvMmKDi