Napovedi za varstvo pečkarjev in koščičarjev

15 marca, 2021
0
0

Nizke nočne temperature, ki se bodo nadaljevale tudi v prihodnjih dneh, so nekoliko zavrle rast in razvoj pečkatih vrst sadja. Še vedno se opaža zelo velike razlike v stopnji fenološkega razvoja sadnih vrst, ki so sortno, predvsem pa mikrolokacijsko pogojene.

Kot za Kmečki glas pišejo David Snoj, Primož Žigon in Meta Urbančič Zemljič, strokovnjaki za varstvo rastlin s Kmetijskega inštituta Slovenije, so padavine v preteklih dneh že ustvarile pogoje za prve okužbe s škrlupom. Zato pridelovalcem svetujejo rabo sredstev na osnovi bakra, s katerimi se varuje pečkarje tudi pred okužbami z različnimi povzročitelji bolezni lesa ter bakterijo, povzročiteljico hruševega ožiga. 

Sadjarjem še naprej svetujejo tudi redno pregledovanje nasadov in ocenjevanje napadenosti cvetnih brstov zaradi jablanovega cvetožera. Nizke nočne temperature nekoliko zmanjšujejo aktivnost hroščkov, dnevne pa še vedno omogočajo njihov razvoj. Zatiranje priporočajo, ko je presežen prag škodljivosti. Za nasade s slabšim cvetnim nastavkom je prag postavljen pri 15 % poškodovanih brstov, za nasade z dobrim nastavkom pa pri 30 % poškodovanih brstov. 

Na območjih, kjer je razvoj počasnejši in so drevesa še v fazi brstenja, lahko še preventivno uporabite pripravek s parafinskim oljem za zatiranje jajčec in ličink škodljivcev, kot so listne uši, navadna pršica, rdeča sadna pršica, ameriški kapar in drugi. Hruševe nasade pa med brstenjem varujte pred sesajočimi žuželkami, kot je npr. hruševa bolšica. Padavine v preteklih dneh so povečini izprale nanose kaolinskih glin, zato svetujejo ponovno apikacijo.

Upoštevajte sredstvom za varstvo rastlin priložena navodila!

Varstvo koščičarjev

Breskve in nektarine

Sedaj je čas za varstvo breskev in nektarin pred breskovo kodravostjo.

Marelice

Na toplih legah marelice že začenjajo s cvetenjem. Pridelovalci naj opravijo prvo škropljenje proti cvetni moniliji pred napovedanimi padavinami, vendar le, če je že odprtih najmanj 10 % cvetov. V primeru deževnega vremena in dalj časa trajajočega cvetenja je potrebno škropljenje ponoviti.

Češnje, višnje in slive

V nasadih češenj, višenj in sliv, ki so še v fazi brstenja, je še vedno možna in priporočljiva uporaba sredstev na osnovi bakra za preventivno varstvo pred listno luknjičavostjo koščičarjev. 

S klikom na naslovnico prelistaj in naroči priročnik SADJARSTVO. VABLJENI K NAKUPU.