2000 evrov/ha sadovnjaka – finančno nadomestilo pridelovalcem jabolk

12 marca, 2021
0
0

V skladu z zakonom o dodatnih ukrepih za omilitev posledic epidemije se bo upravičencem na podlagi podatkov iz uradnih evidenc izdala informativna odločba. Višina finančnega nadomestila znaša 2.000 evrov/hektar intenzivnega sadovnjaka jablan.

Pogoji za dodelitev finančnega nadomestila:

– pridelovalci jabolk, ki so vpisani v Register kmetijskih gospodarstev-evidenco intenzivnih sadovnjakov,
– vstopni prag je od vključno 0,5 ha intenzivnega sadovnjaka jablan na kmetijsko gospodarstvo, vpisano v register kmetijskih gospodarstev-evidenco intenzivnih sadovnjakov na dan 16. 10. 2020,
– na dan uveljavitve odloka upravičenec ne sme biti v stečaju, prisilni likvidaciji ali v osebnem stečaju, in mora imeti poravnane zapadle davčne obveznosti in druge denarne nedavčne obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo,
-finančno nadomestilo se zniža za že prejeti mesečni temeljni dohodek v obdobju 1. 10. 2020 – 31. 1. 2021.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ocenjuje, da bo finančno pomoč uveljavljalo predvidoma 491 upravičencev, kar znaša do 4.056.000 evrov.

S klikom na naslovnico prelistajte in naročite priročnik SADJARSTVO. VABLJENI K NAKUPU. 

Vzroki za izpad dohodka so: nezmožnost prodaje zalog jabolk, zmanjšanja prodaje količin jabolk zaradi zaprtja sektorja HoReCa (izraz HoReCa je okrajšava za hotelirstvo, restavracije, catering), zmanjšanja prodaje količin jabolk v trgovine, dodatni stroški zaradi zagotavljanja zaščitne opreme in testiranj, večja poraba delovnih ur zaradi upoštevanja omejitev za zajezitev epidemije (povečan strošek najete sezonske delovne sile), povečevanje stroškov skladiščenja in hlajenja jabolk. Zaradi podaljšanja obdobja skladiščenja in hlajenja jabolka izgubljajo na kakovosti in posledično tudi na ceni. Izdelane so bile ocene na podlagi modelnih kalkulacij za namizna jabolka, ki so izkazale, da se je zaradi posledic epidemije dohodek neto dodana vrednost (NDV) pri pridelavi namiznih jabolk letine 2020 v primerjavi s povprečjem 2017–2020 zmanjšal za več kot 30 %.

Pri pridelkih jabolk med 30 in 40 ton/hektar letine 2020 je ocenjen izpad dohodka 39 % do 60 %.

Povprečni pridelek v letu 2020 (prva ocena Statističnega urada Slovenije – SURS) je bila 31,6 ton/hektar. V statistična raziskovanja SURS so zajeti intenzivni sadovnjaki od 0,3 hektarja. Z vstopnim pragom 0,5 hektarja intenzivnega sadovnjaka so vključeni tržni pridelovalci, ki praviloma dosegajo višje hektarske pridelke od povprečja.