Status kmeta – meja malo pod 15.000 EUR

9 marca, 2021
0
0

Zakon o kmetijskih zemljiščih določa, da lahko pridobi status kmeta oseba, ki se ali se bo ukvarjala s kmetijsko dejavnostjo, je za opravljanje kmetijske dejavnosti ustrezno usposobljena in iz kmetijske dejavnosti ustvarja pomemben del svojega dohodka oziroma dokaže, da bo ustvarila pomemben del dohodka.

Kot za Kmečki glas piše mag. Martin Nose iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, se glede pomembnega dela dogodka podatek letno spreminja. 

Kot pomemben del dohodka iz kmetijske dejavnosti šteje vrednost kmetijskih pridelkov na kmetiji, vključno s prihodki iz naslova ukrepov kmetijske politike in iz naslova državnih pomoči v gospodarskem letu pred ugotavljanjem, ki dosega najmanj 2/3 letne plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v istem obdobju; pri tem dohodka iz gozdarske dejavnosti ni mogoče šteti med dohodke iz kmetijske dejavnosti.

Po podatkih Statističnega urada RS je povprečna mesečna bruto plača v letu 2020 znašala 1.856,20 evra mesečno. Iz navedenega sledi, da torej cenzus 2/3 letne plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v letošnjem letu znaša 14.849,60 evra.

Oseba, ki želi pridobiti odločbo o statusu kmeta, vloži vlogo (na voljo na spletni strani eUprave) z dokazili (dokument o lastništvu, najemu ali drugi uporabi kmetijskih zemljišč, potrdilo o izobrazbi (spričevalo ali certifikat), dokument o dohodku iz kmetijske dejavnosti, izračun katerega lahko pripravijo na kmetijsko-svetovalni službi) in potrdilo o plačilu upravne takse) na upravni enoti, na območju katere leži večji del kmetijskih zemljišč, ki jih uporablja.

Podatke iz uradnih evidenc pridobi organ po uradni dolžnosti, nato preveri izpolnjevanje pogojev za pridobitev statusa kmeta in izda odločbo. Oseba s statusom kmeta lahko uveljavlja predkupno pravico pri nakupu kmetijskih zemljišč in oprostitev plačila davka na dediščino in darila.

Odločba starejšega datuma tako še ne pomeni nujno, da je oseba še vedno kmet v smislu določb ZKZ. Upravna enota lahko namreč med postopkom prometa s kmetijskimi zemljišči preveri in ugotavlja trenutni status kmeta. Sicer pa mora kandidat izpolnjevati seveda tudi pravila glede lastništva ali zakupništva zemljišč ter biti ustrezno usposobljen za opravljanje kmetijske dejavnosti.

BERITE KMEČKI GLAS. Vse o naročniških ugodnostih izveste s klikom na spodnjo pasico.