Spremembe pri izvajanju ukrepov KOPOP, EK in OMD

18 februarja, 2021
0
0

Sprememba nosilca KMG: Ob spremembi nosilca KMG v roku za vložitev ZV, torej do 24. februarja do 31. maja 2021, mora zahtevek za plačilo in obvezne sestavine zbirne vloge oddati novi nosilec KMG, da je lahko upravičen do plačil za ukrepe KOPOP, EK in OMD. Če je ZV prejšnji nosilec KMG že oddal, mora izvesti umik ZV, novi nosilec KMG pa ZV vložiti na novo. Če novi nosilec ne odda zahtevka in obveznih sestavin ZV za ukrep KOPOP oz. ukrep EK, se vsa plačila, prejeta v preteklih letih, obravnavajo kot neupravičeno izplačani zneski in jih je treba vrniti (velja za trajajoče redne obveznosti in ne za podaljšane).

Vodenje evidenc pri ukrepu KOPOP: V primeru uporabe gnojil in fitofarmacevtskih sredstev (FFS) do zdaj ni bilo treba voditi podatkov o nabavi, porabi, oddaji, prejemu in zalogi posameznih vrst gnojil (evidenca o uporabi gnojil na KMG – zbirnik za vse površine KMG) in FFS (evidenca o uporabi FFS na KMG – zbirnik za vse površine) tistim KMG, ki so vključena le v operacijo Posebni traviščni habitati, Traviščni habitati metuljev, Habitati ptic vlažnih ekstenzivnih travnikov, Steljniki, Planinska paša in Reja domačih živali na območju pojavljanja velikih zveri. Od leta 2021 pa ta izjema velja tudi za KMG, ki so vključena le v operacijo Ohranjanje mejic. Še vedno pa morajo ta KMG za površine, vključene v ukrep KOPOP, voditi evidenco uporabe organskih in mineralnih gnojil.

Analiza tal in gnojilni načrt: Za ukrepa KOPOP in EK je za leto 2021 veljavna analiza tal, izdelana od 1. januarja 2018. Nove analize tal morajo izdelati tisti upravičenci, ki v ta dva ukrepa vstopajo prvič. Pri še trajajočih obveznostih in pri podaljšanju obveznosti je nova analiza tal potrebna le za novo pridobljene GERK, na katerih se bodo uporabljala mineralna gnojila. Na podlagi veljavne analize tal je treba imeti izdelan tudi petletni gnojilni načrt.

Podaljšanje zaključenih petletnih obveznosti ukrepov KOPOP in EK: Z letom 2020 so se petletne obveznosti izvajanja ukrepov KOPOP in EK za upravičence, ki so v ta ukrepa vstopili v letu 2016, zaključile. Zaključene petletne obveznosti se v letu 2021 lahko podaljšajo za eno leto. Prav tako v letu 2021 obveznosti lahko podaljšajo še za eno leto tisti upravičenci, ki so obveznosti podaljšali že v letu 2020. Obveznosti se bodo predvidoma lahko za eno leto podaljšale tudi v letu 2022, vendar le v primeru, da so bile podaljšane že v letu 2020 ali 2021.

Pogoji in način podaljšanja zaključenih petletnih obveznosti ukrepov KOPOP in EK določa uredba, ki ureja plačila za ta ukrepa.

V letu 2021 so poleg podaljšanja zaključenih petletnih obveznosti ukrepov KOPOP in EK možni tudi novi vstopi v ta ukrepa. V okviru ukrepa KOPOP so možni novi vstopi v naslednje operacije: Posebni traviščni habitati, Traviščni habitati metuljev, Habitati ptic vlažnih ekstenzivnih travnikov, Steljniki, Vodni viri, Ohranjanje habitatov strmih travnikov, Grbinasti travniki, Reja domačih živali na območju pojavljanja velikih zveri, Planinska paša, Visokodebelni travniški sadovnjaki, Ohranjanje mejic, Reja lokalnih pasem, ki jim grozi prenehanje reje in Ohranjanje rastlinskih genskih virov, ki jim grozi genska erozija. Novi vstopi v ukrep EK pa so možni za preusmeritev v prakse in metode ekološkega kmetovanja in za ohranitev praks in metod ekološkega kmetovanja.

Spremembe pri izvajanju ukrepa dobrobit živali v letu 2021

Za operacijo DŽ – prašiči je pri vstopnih pogojih rok za izdelavo programov DŽ 30. april 2021. Ker mora biti program DŽ izdelan pred začetkom trajanja obveznosti za operacijo DŽ – prašiči, je za nosilce kmetijskih gospodarstev, ki bodo v letu 2021 v operacijo DŽ – prašiči vstopili prvič, določeno tudi krajše obdobje trajanja obveznosti, in sicer od 1. maja 2021 do 31. decembra 2021. Za upravičence, ki so bili v ukrep DŽ vključeni že v letu 2020 in imajo že izdelan program DŽ za leto 2020 ter se bodo v letu 2021 ponovno vključili v operacijo DŽ – prašiči, je obdobje trajanja obveznosti od 9. januarja 2021 do 31. decembra 2021. Zaradi krajšega obdobja trajanja obveznosti, so tudi zneski plačil za posamezno zahtevo ustrezno znižani. Višina plačil je namreč izračunana za trajanje obveznosti v obdobju celega koledarskega leta.

Izjemoma so morali prašičerejci, ki bodo v letu 2021 vlagali zahtevke za operacijo DŽ – prašiči,podatke o staležu prašičev za mesec januar na dan 9. januar 2021 sporočiti v Centralni register prašičev najpozneje do 18. januarja 2021. Za ostale mesece pa ostaja določba glede sporočanja staleža enaka kot v letu 2020, in sicer, da mora upravičenec podatke o staležu prašičev na prvi dan v mesecu sporočiti najpozneje do sedmega dne v mesecu za tekoči mesec.

V operaciji DŽ – drobnica se mora drobnica pasti neprekinjeno najmanj 210 dni ali najmanj 180 dni na KMG, ki so razvrščena v območje s krajšo vegetacijsko dobo, v času od 15. marca 2021 do 30. novembra 2021.

KMG je razvrščeno v območje s krajšo vegetacijsko dobo, če ima na dan 19. februar 2021 v RKG več kot 50 % grafične površine GERK z vrsto rabe 1300, 1320 in 1222 znotraj območja s krajšo vegetacijsko dobo.

Tudi v letu 2021 bodo veterinarske organizacije, ki opravljajo koprološke analize, rezultate koproloških analiz vnašale v seznam koproloških analiz v spletnem portalu Volos. Podatki iz seznama koproloških analiz (datum koprološke analize, število vzorcev blata in potrebnost tretiranja živali) se bodo uporabljali za upravni pregled že ob oddaji zahtevka za operaciji DŽ – govedo in DŽ – drobnica, kljub temu pa morajo upravičenci hraniti dokazila o opravljenih koproloških analizah do konca leta 2021. Koprološka analiza in vnos podatkov v seznam koproloških analiz bosta morala biti izvedena pred oddajo zahtevka za ukrep DŽ in hkrati pred začetkom paše v letu 2021. Če podatki koproloških analiz ne bodo vneseni v seznam koproloških analiz, nosilec ne bo mogel oddati zahtevka za operacijo DŽ – govedo oz. DŽ – drobnica.

Nosilce kmetijskih gospodarstev, ki bodo oddali zahtevek za operacijo DŽ – govedo oz. zahtevek za operacijo DŽ – drobnica opozarjamo, da bodo morali oddati vzorce blata za koprološko analizo najmanj osem dni pred oddajo navedenih zahtevkov.

Pozor: zahtevki za DŽ – drobnica morajo biti oddani najkasneje 5. maja 2021.


VSTOPITE V SVET KMETIJSTVA KORAK PRED DRUGIMI. BERITE KMEČKI GLAS