Ledena trgatev pri Zajcih

20 januarja, 2021
0
0

V vinogradih družine Zajc so se po treh letih ponovno razveselili ledene trgatve. V vinogradu Knežija nad Novim mestom, ki je že postregel s slovenskim vinskim šampionom, so v soboto 16. januarja 2021, potrgali zadnjih 500 trsov laškega rizlinga, ki je odlična sorta za ledeno vino. 

Od zadnje ledene trgatve je minilo kar nekaj let. Razlog se skriva v prav posebnih pogojih, ki jih taka trgatev zahteva.

Osnovni pogoj za ledeno trgatev je še vedno razmeroma zdravo grozdje, kar je že svojevrsten uspeh vinogradnika, dolgotrajen mraz s temperaturami pod -7 stopinj Celzija ter sladkorna stopnja, ki mora biti vsaj 128 Oe.

Nižja ko je temperatura, bolje je, saj vpliva na zgoščevanje sladkornega soka. Tudi samo stiskanje grozdja poteka kontrolirano pri čim nižji temperaturi, v čim bolj podhlajeni preši. In prav zaradi zahtevanih pogojev, ki jih narava ne omogoča vsako leto, izjemnih ekstraktov, ki jih ponudi grozdje, in tudi skromne količine je ledeno vino dragocena redkost.

Ledeno vino Laški rizling letnika 2020 bodo predvidoma lahko prvič ponudili konec leta 2023. To vino bo, upajo, prava poslastica za vse čute, z vabljivo zlato rumeno barvo, razkošnimi notami medu in suhega sadja ter dolgim žlahtnim pookusom, primerna kislina pa ga bo lahko ohranila še za mnoga leta arhiviranja – za leta, ko bo korona le še bled spomin.

Oznake