Uveljavljanje ukrepov kmetijske politike za leto 2021

19 januarja, 2021
0
0

Z namenom preprečevanja širjenja bolezni COVID-19 bo kmetijsko ministrstvo v januarju posodobilo GERKe po uradni dolžnosti. Zakonska podlaga za izvedbo posodobitve GERKov je v 91. členu Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19, (Uradni list RS, št. 175/20).

Berite KMEČKI GLAS. V januarju lahko pri plačilu letne naročnine izkoristite kar 19-odstotni popust. Več izveste s klikom na pasico. Kmečki glas – za mesto in vas

Vsi vpisani GERKi se bodo na podlagi evidence dejanske rabe kmetijskih in gozdnih zemljišč posodobili z izločitvijo neupravičenih površin (zaraščanje, neobdelana kmetijska zemljišča, gozd in druga nekmetijska zemljišča). Ob posodobitvi se na GERKih ne bodo evidentirale ostale spremembe na površinah, kot so: povečanje površin, nove razmejitve med posameznimi kmetijskimi rabami, spremembe rabe v naravi.

Za večino kmetijskih gospodarstev bo skupno zmanjšanje površin GERKov na celotnem kmetijskem gospodarstvu do 100 m2. Posamezna kmetijska gospodarstva bodo imela večje zmanjšanje površin, kar lahko vpliva na izpolnjevanje pogojev za ukrepe skupne kmetijske politike.

Vsakoletno se na presečni datum za predtisk zbirnih vlog preveri tudi vpisane podatke o nosilcih in članih kmetij ter uskladi s podatki centralnega registra prebivalstva in drugimi evidencami. Izpisi iz Registra kmetijskih gospodarstev (RKG) se po posodobitvi podatkov ne bodo izdali, shranjeni bodo v RKG in dostopni v eRKG od 24. 1. 2021.

Za kmetijska gospodarstva z neusklajenimi podatki v RKG vnos zbirne vloge ne bo mogoč.

Preveritev posodobljenih GERKov in morebitne neusklajenosti podatkov v RKG bo možna z vnosom KMG-MID številke od 31. 1. 2021 naprej, na javnem pregledovalniku grafičnih podatkov MKGP na spletnem naslovu: http://rkg.gov.si/GERK/WebViewer/ oziroma z veljavnim osebnim spletnim certifikatom (nosilca ali člana kmetije) v eRKG na spletnem naslovu http://rkg.gov.si/GERK/eRKG/ .

Vse nosilce kmetijskih gospodarstev pozivamo, da pozorno preverijo posodobljeno stanje svojih GERKov! Predvsem preverite, ali morebitna zmanjšanja posameznih GERKov vplivajo na izpolnjevanje pogojev za izvedbo ukrepov, v katere ste bodisi že vstopili ali nameravate vstopiti letos.

V kolikor se s posodobitvijo GERKov ne strinjate ali če morate v RKG prijaviti nove površine ali spremembe drugih podatkov, se za obisk pristojne upravne enote obvezno telefonsko naročite!

Spremembe pri shemah neposrednih plačil

Ukinitev samodejnega prenosa plačilnih pravic ob menjavi nosilca kmetije

Dne 9. januarja 2021 je stopila v veljavo Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o shemah neposrednih plačil, ki je bila objavljena v Uradnem listu RS št. 3/2021. Z njeno uveljavitvijo se ukinja t.i. samodejni prenos plačilnih pravic ob menjavi nosilca kmetije, kar pomeni, da je potrebno ob vsaki spremembi nosilca kmetijskega gospodarstva, tudi če gre za spremembo nosilstva med člani kmetije, izvesti prenos plačilnih pravic z oddajo Vloge za prenos plačilnih pravic. Ukinitev samodejnega prenos plačilnih pravic je bila nujna zaradi ugotovitev revizije Evropske komisije, ki je potekala v Sloveniji avgusta leta 2018.                                              

Za leto 2021 se pri izplačilih upoštevajo plačilne pravice, za katere se Vloga za prenos plačilnih pravic odda na ARSKTRP do 28. februarja 2021. Svetujemo, da nosilci spremembe nosilca kmetijskega gospodarstva, tudi v primeru spremembe nosilca kmetije med člani kmetije, na upravnih enotah uredijo čim prej oziroma najkasneje do 28. februarja 2021, da bodo lahko pravočasno oddali tudi Vlogo za prenos plačilnih pravic. Za urejanje podatkov na upravnih enotah se je potrebno naročiti po telefonu.

Na ta način se bo novemu nosilcu kmetijskega gospodarstva zagotovila možnost uveljavljanja shem neposrednih plačil, ki so vezana na aktivacijo plačilnih pravic – torej shemo osnovnega plačila (t.i. plačilne pravice), zeleno komponento, PONO in shemo za mladega kmeta. Če vloga za prenos plačilnih pravic ne bo oddana do 28. februarja 2021, plačilne pravice ne bodo pravočasno prenesene na novega nosilca. Posledično novi nosilec za leto 2021 ne bo upravičen do shem neposrednih plačil, ki so vezane na aktivacijo plačilnih pravic, to je shemo osnovnega plačila (t.i. plačilne pravice), zeleno komponento, PONO in shemo za mladega kmeta.
 

Proizvodno vezano plačilo za drobnico

Z letom 2021 se uvaja tudi novo proizvodno vezano plačilo za drobnico. Do plačila za leto 2021 bo lahko upravičen nosilec KMG, ki na dan 1. februar 2021 redi 14 ali več ovc in/ali koz, starejših od enega leta oziroma ovc in/ali koz, ki so že jagnjile ali jarile, oziroma ovnov in/ali kozlov, starejših od enega leta. Upravičenec lahko na zahtevek prijavi najmanj 14 živali in največ število živali drobnice, ki je v Centralnem registru drobnice na dan 1. februarja 2021. Živali drobnice, katerih število je prijavljeno na zahtevku, morajo biti prisotne na kmetijskem gospodarstvu od 5. maja do 31. oktobra 2021. Kar pomeni tudi, da morajo biti zahtevki za proizvodno vezano plačilo za drobnico oddani najkasneje 4. maja 2021.

Nacionalna ovojnica za neposredna plačila za koledarski leti 2021 in 2022 bo znašala 131,5 milijona evrov in bo nižja, kot je bila za koledarski leti 2019 in 2020, ko je znašala 134,3 milijona evrov. To pomeni, da se bodo plačilne pravice vsem upravičencem v letu 2021 malenkost linearno znižale, da se bodo prilagodile na nižjo nacionalno ovojnico.

Proizvodno vezano plačilo za zelenjadnice: Spremembe so tudi pri proizvodno vezani podpori za zelenjadnice, in sicer se iz seznama upravičenih zelenjadnic črta repa. Spremenili pa so se tudi povprečni hektarski pridelki pri nekaterih zelenjadnicah.

Spremembe pri ukrepu dobrobit živali

Uredba o ukrepu dobrobit živali iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014 – 2020 v letu 2021 (Uradni list RS, št. 3/21) med drugim določa, da je pri vstopnih pogojih rok za izdelavo programov DŽ 30. april 2021. Ker mora biti program DŽ izdelan pred začetkom trajanja obveznosti za operacijo DŽ – prašiči, je za nosilce KMG, ki bodo v letu 2021 v operacijo DŽ – prašiči vstopili prvič, določeno tudi krajše obdobje trajanja obveznosti, in sicer od 1. 5. 2021 do 31. 12. 2021. Za upravičence, ki so bili v ukrep DŽ vključeni že v letu 2020 in imajo že izdelan program DŽ za leto 2020 ter se bodo v letu 2021 ponovno vključili v operacijo DŽ – prašiči, je obdobje trajanja obveznosti od 9. 1. 2021 do 31. 12. 2021. Zaradi krajšega obdobja trajanja obveznosti so tudi zneski plačil za posamezno zahtevo ustrezno znižani.