(P)oseben božič

24 decembra, 2020
0
0

“Naj vam božič razgrne prt dobrot, notranjega miru in potrpežljivosti,” je zapisano v voščilu, ki smo ga za praznike prejeli od naše bralke, kmetice leta 2008 po izboru Kmečkega glasa. Viženčerjeva Marička izpod Krvavca, kot ji pravimo, prav nikoli ne pozabi zaželeti najboljše in poudariti najbolj pomembno. Letos, v tem posebnem letu 2020, ki ga je zaznamovala bolezen, so to dobrota, mir, potrpežljivost. Če si bomo za božič poklonili obilje tega, ne bo nihče ostal praznih rok, čeprav ne bo šlo za oprijemljiva darila.

Za letošnji božič se nam ne mudi po nakupih in na dogodke pred silvestrovim, imamo pa odlično priložnost, da ne zamudimo pravega družinskega praznovanja, doživetja pristnega božiča z našimi najbližjimi.

Ja, vem, imamo številne skrbi, kmečke dobro poznamo, saj nam jih bralci dnevno sporočate. Ko nas pokličete, že po glasu začutimo stisko, razočaranje nad razmerami, tudi žalost ali upravičeno jezo. Kmetovanje niso pravljice, kajti potem ko te zarana zjutraj kot v pravljicah zbudi petelin, stopiš v gumijaste škornje in temu sledi celodnevno delo. Vsak dan tako. Tisti, ki tega ni skusil, ne bo nikoli razumel kmeta, in ta se bo kljub solidni službi in plači z njim cenkal za cente. Kako naj torej ob tem kmet ohranja mirne živce, svoj mir?

Bile so slabe letine, pozebe, toče, poplave, gozdove je lomil žled, kmet pa je vedno potrpežljivo upal, da bo naslednje leto bolje. Letos je leto rekordnih pridelkov in leto koronavirusa, ko smo se, menda, vsi zavedli pomena domače hrane in samooskrbe, rejcem pa živina ostaja v hlevih in pridelki v kleteh. “Tako slabo, kot je zdaj, ni bilo še nikoli,” nam pravite. In kako naj se ob tem še ohranja potrpežljivost?

Kmet = dobrota, takšne so moje izkušnje odraščanja in mladosti na kmetih ter dolgoletnega dela pri časopisu, ki ga berete. To je tista dobrota, ki je vsajena v srce in jo kmetje vsako leto sejejo in sadijo na svoja polja. In potem delijo v dobrih in slabih letih: šnopček do zadnje kapljice, da nam virusi ne morejo blizu, češnje in češplje, ker se drevesa šibijo od pridelka, jabolka, ker je iz domačih najboljši štrudelj … Kmet vselej zmore in zna ohranjati dobroto! 

Vse to dobro pozna tudi naša hribovska kmetica Marička, vse kmetice, katerih večstransko vlogo smo predstavljali letos, vse druge kmetice in kmetje ter številni drugi na podeželju. In vsi ti vedo, da je za ohranjanje dobrote srca, notranji mir in potrpežljivost potrebna posebna naravnanost, trdna vera, da delaš prav in dobro, in da so kmečke korenine tako močne, da jih ne premaga noben vihar.

In te drže vam želimo še naprej! Posebej pa v teh dneh, ko bomo praznovali tako poseben božič kot še nikoli, a prav zato lahko posebno pristen, božič, ki si ga bomo zapomnili po miru, dobroti in potrebni potrpežljivosti v nenavadnem letu 2020. Ker bo doživet v krogu tistih, ki jih imamo radi. Prav temu je bil namenjen betlehemski dogodek pred 2020 leti, katerega so najprej razumeli pastirji, takoj zatem pa kralji. Pastirji, danes kmetje, to razumete. Kdaj bodo razumeli kralji, danes oblastniki? Ko bi le vsi razumeli vsaj razliko med jaslicami in koritom! 

 

 

 

Oznake