Vreme Naročite se
(P)oseben božič
Betlehemski dogodek so najprej razumeli pastirji, takoj zatem pa kralji. Pastirji, danes kmetje, tudi zdaj dobro razumete bistvo božiča. Kdaj ga bodo kralji, danes oblastniki? Ko bi le vsi razumeli vsaj razliko med jaslicami in koritom! 
Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Četrtek, 24. december 2020 ob 07:43

Odpri galerijo

"Naj vam božič razgrne prt dobrot, notranjega miru in potrpežljivosti," je zapisano v voščilu, ki smo ga za praznike prejeli od naše bralke, kmetice leta 2008 po izboru Kmečkega glasa. Viženčerjeva Marička izpod Krvavca, kot ji pravimo, prav nikoli ne pozabi zaželeti najboljše in poudariti najbolj pomembno. Letos, v tem posebnem letu 2020, ki ga je zaznamovala bolezen, so to dobrota, mir, potrpežljivost. Če si bomo za božič poklonili obilje tega, ne bo nihče ostal praznih rok, čeprav ne bo šlo za oprijemljiva darila.

Za letošnji božič se nam ne mudi po nakupih in na dogodke pred silvestrovim, imamo pa odlično priložnost, da ne zamudimo pravega družinskega praznovanja, doživetja pristnega božiča z našimi najbližjimi.

Ja, vem, imamo številne skrbi, kmečke dobro poznamo, saj nam jih bralci dnevno sporočate. Ko nas pokličete, že po glasu začutimo stisko, razočaranje nad razmerami, tudi žalost ali upravičeno jezo. Kmetovanje niso pravljice, kajti potem ko te zarana zjutraj kot v pravljicah zbudi petelin, stopiš v gumijaste škornje in temu sledi celodnevno delo. Vsak dan tako. Tisti, ki tega ni skusil, ne bo nikoli razumel kmeta, in ta se bo kljub solidni službi in plači z njim cenkal za cente. Kako naj torej ob tem kmet ohranja mirne živce, svoj mir?

Bile so slabe letine, pozebe, toče, poplave, gozdove je lomil žled, kmet pa je vedno potrpežljivo upal, da bo naslednje leto bolje. Letos je leto rekordnih pridelkov in leto koronavirusa, ko smo se, menda, vsi zavedli pomena domače hrane in samooskrbe, rejcem pa živina ostaja v hlevih in pridelki v kleteh. "Tako slabo, kot je zdaj, ni bilo še nikoli," nam pravite. In kako naj se ob tem še ohranja potrpežljivost?

Kmet = dobrota, takšne so moje izkušnje odraščanja in mladosti na kmetih ter dolgoletnega dela pri časopisu, ki ga berete. To je tista dobrota, ki je vsajena v srce in jo kmetje vsako leto sejejo in sadijo na svoja polja. In potem delijo v dobrih in slabih letih: šnopček do zadnje kapljice, da nam virusi ne morejo blizu, češnje in češplje, ker se drevesa šibijo od pridelka, jabolka, ker je iz domačih najboljši štrudelj ... Kmet vselej zmore in zna ohranjati dobroto! 

Vse to dobro pozna tudi naša hribovska kmetica Marička, vse kmetice, katerih večstransko vlogo smo predstavljali letos, vse druge kmetice in kmetje ter številni drugi na podeželju. In vsi ti vedo, da je za ohranjanje dobrote srca, notranji mir in potrpežljivost potrebna posebna naravnanost, trdna vera, da delaš prav in dobro, in da so kmečke korenine tako močne, da jih ne premaga noben vihar.

In te drže vam želimo še naprej! Posebej pa v teh dneh, ko bomo praznovali tako poseben božič kot še nikoli, a prav zato lahko posebno pristen, božič, ki si ga bomo zapomnili po miru, dobroti in potrebni potrpežljivosti v nenavadnem letu 2020. Ker bo doživet v krogu tistih, ki jih imamo radi. Prav temu je bil namenjen betlehemski dogodek pred 2020 leti, katerega so najprej razumeli pastirji, takoj zatem pa kralji. Pastirji, danes kmetje, to razumete. Kdaj bodo razumeli kralji, danes oblastniki? Ko bi le vsi razumeli vsaj razliko med jaslicami in koritom! 

 

 

 

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 26. May 2022 at 14:16

146 ogledov

Pristojbina za gozdne ceste še jezi lastnike gozdov
Bralka Kmečkega glasa, ki živi na 980 metrih nadmorske višine, si ohranitve kmetije ne predstavlja brez lastništva gozda. Nedavno je tudi ona dobila položnico za plačilo pristojbine za gozdne ceste, kar jo je zelo razjezilo. Meni, da gozdne ceste uporabljajo vsi, zato ne razume, zakaj morajo pristojbino plačevati samo lastniki. "Nesmiselni so napisi: Gozdna cesta, uporaba na lastno odgovornost. Naj bo raje napisano: Javna cesta, ker jo uporabljajo vsi." Nadalje se sprašuje, zakaj se je tako povišal katastrski dohodek, tudi za gozd. Boniteta se je iz na primer 3, 4 ali 5 dvignila celo na 17. Kdo je dovolil tak dvig, če je vsem jasno, da se lastniki gozdov soočajo s škodo po podlubnikih in z vremenskimi neprilikami (snegolom, vetrolom, žled). Logično je, da ob tem ne more biti boniteta rasti gozda povečana!  Režim uporabe gozdnih cest Z režimom uporabe gozdne ceste se lahko na podlagi utemeljenih razlogov določijo: trajna in popolna zapora gozdne ceste za vsa vozila, razen za potrebe gospodarjenja z gozdovi, začasna ali trajna prepoved uporabe gozdne ceste za določeno vrsto vozila, prepoved prometa za vozila nad določeno skupno težo ali nad določeno osno obremenitvijo, začasna prepoved prometa za vsa vozila, smer prometa, prepoved dajanja zvočnih signalov, omejitev hitrosti, druge prepovedi ali omejitve, če stanje gozdne ceste ali razmere v gozdu to zahtevajo. Režim uporabe gozdne ceste določa območna enota Zavoda za gozdove Slovenije. Zainteresirani lastniki gozdov in lokalne skupnosti lahko za določitev spremembe režima uporabe gozdne ceste oddajo vlogo na pristojno območno enoto ZGS. Ob predlogu spremembe ZGS pripravi strokovno mnenje, usklajeno z lastniki gozdov in lokalno skupnostjo.

Wed, 25. May 2022 at 11:30

223 ogledov

Zakaj listje bukev rjavi in se suši?
V uredništvo Kmečkega glasa dobivamo klice, da se v slovenskih gozdovih pojavlja škodljivec, ki škoduje predvsem bukvam. Bralci sprašujejo, kakšno škodo bi ta škodljivec lahko povzročil? Kakšna so preventivna navodila za lastnike gozdov, ki bi pomagala, da bi se izognili škodljivcu oz. večji škodi? Odgovor Zavoda za gozdove Slovenije: Bukve rjavijo zaradi namnožitve bukovega rilčkarja skakača, ki dela poškodbe bukovih listov na različnih koncih Slovenije, zlasti pa v dolenjski, zasavski in savinjski regiji. Opaža se rjavenje, objedenost listov, ponekod tudi prisotnost listnih uši. Poškodbe na bukovih listih so posledica namnožitve te žuželke. Namnožitve bukovega rilčkarja skakača se pojavljajo v dolgih in nepravilnih presledkih in trajajo razmeroma kratek čas. Zadnja namnožitev je bila na nekaterih območjih Slovenije v letih 2014 in 2015. Bukve s poškodovanimi listi bodo naslednje leto spet normalno odgnale. Lahko da se bodo poškodbe zaradi rilčkarja pojavljale nekaj zaporednih let, a to ne bo ogrozilo vitalnosti bukve. Volnate, bele uši na bukovih listih so bukove listne uši. Tudi te večje oslabelosti bukovih dreves ne bodo povzročile. Lastniki in upravljavci gozdov, ne spreglejte NOVE knjige NAŠ GOZD Skrbno gospodarjenje in nega. Polistate in naročite jo s klikom na naslovnico.           

Tue, 24. May 2022 at 12:26

213 ogledov

Prve češnje so dozorele
Letos se sadjarji niso soočali s pozebo, zato na toplejših legah že zorijo prve češnje. Tudi v Ljubljani je tako. Da je sladkobe v češnjah dovolj, so ocenili tudi kosi. Včeraj jih na češnji še ni bilo, danes pa si je jata razdelila veje in prav nič jih ni zmotilo pri uživanju.  

Tue, 24. May 2022 at 12:14

234 ogledov

Agrofotovoltaika - prostostoječa fotovoltaika na kmetijskem zemljišču
Proizvodnja električne energije na površinah, kjer se izvaja kmetijska dejavnost, na nek način pomeni simbiozo dveh dejavnosti. Paneli so postavljeni navpično ali ležeče ter dajejo senco. Kot pravi Tomaž Poje s Kmetijskega inštituta Slovenije, ki je posredoval fotografiji, po vsem svetu obstajajo številni projekti, ki preverjajo različne intenzivnosti senčenje kmetijskih rastlin (in zaščite). Dvojna raba kmetijskih zemljišč sicer ni na preveč dobrem glasu. Tudi pri nas v Sloveniji imamo že nekaj agrofotovoltaike (prostostoječe fotovoltaike na kmetijskem zemljišču). Izkušnje s fotovoltaiko, prikazano na slikah iz Velbane gorce in Vrenske gorce, so pozitivne!

Mon, 23. May 2022 at 13:21

229 ogledov

Še enkrat - previsoke odmere obveznosti iz kmetijstva
Pred kratkim so lastniki kmetijskih zemljišč in gozdov dobili odločbe o odmeri obveznosti iz kmetijstva za leto 2021, kar je bilo še posebej izrazito pri izračunu pristojbine za gozdne ceste. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je takoj opozorila Finančno upravo, da so nekateri zavezanci prejeli napačne izračune. Finančna uprava je priznala napako in poiskala rešitev za zavezance, ki so zaradi uporabe napačnih vhodnih podatkov prejeli napačne odmere obveznosti iz kmetijstva za leto 2021. Vsem zavezancem, ki so prejeli napačne odločbe, bo po načrtih FURS-a izdana nova odločba, ki bo nadomestila obstoječo. Zavezanci, ki imajo napačno odločbo, se bodo o tem seznanili prek sistema e-davki. Glede na to, da je nastala situacija povzročila veliko zmede in glede na starostno strukturo lastnikov kmetijskih zemljišč in dostopnost do interneta, je KGZS predlagala FURS-u, da se nove odločbe izdajo prav vsem zavezancem. Nove odločbe pričakujemo predvsem zato, da se prepreči poseg v ustavno pravico do pritožbe.  

Mon, 23. May 2022 at 12:37

524 ogledov

Gad na ulici sredi Ljubljane
V Sloveniji živi 11 vrst kač, med katerimi so tri strupene – modras, navadni gad in laški gad. Kateri od dveh omenjenih gadov je na sliki, ne vem, mu je pa očitno prijala toplota asfalta. Gad ima celo na asfaltni prevleki varovalno barvo.
Teme
Božič

Zadnji komentarji

Prijatelji

plavec jozLeon Kraljziliute88edita editaFlexo EcoBoris ŠtamulakBojana  JerinaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarBranko GaberGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaVlasta Kunej KMEČKI GLASBarbara Remec KMEČKI GLASKristijan  Hrastar KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

(P)oseben božič