Ali gospodje v Ljubljani veste, kako poteka denarni tok na kmetiji?

15 decembra, 2020
0
0

Bralec Kmečkega glasa Boštjan Mihelič, Zg. Gabrnik 78, Podplat, nam je poslal naslednje pismo oz. pritožbo na zavrnjeno vlogo za pridobitev finančne pomoči za prirejo govejega mesa. 

S klikom na naslovnico polistajte in naročite knjigo PAŠTETE IN DRUGI MESNI SHRANKI. 

“Najprej bi vas, gospodje na odgovornih mestih, vprašal, če sploh veste, kako poteka denarni tok na kmetiji, ki se ukvarja samo s prirejo govejega mesa. Letos imamo že od pomladi izredne razmere, na katere mi kmetje nimamo vpliva. Mesarji nam določajo odkupne cene, tudi kdaj bodo govedo odkupili je njihova odločitev. Sam sem čakal 6 tednov, da sem prišel na vrsto za odkup štirih telic in enega bika. Sedaj pa bom moral čakati še 45 dni, da bom dobil nakazilo. Vse skupaj to znese tri mesece brez prihodka, čeprav imam vsak mesec na mizi nove položnice. To, da ste zavrnili mojo vlogo za pridobitev finančne pomoči za prirejo govejega mesa, je nedopustno.

Ne spreglejte in s klikom na naslovico naročite knjigo IZDELOVANJE klobas, salam in želodcev.

Država je tista, ki bi nam morala omogočati pošten odkup, tako kot to delajo v Avstriji, kjer sami mesarji spodbujajo kmete z dodatki. Tam dobijo rejci en evro več po kilogramu mesa, pri nas pa se država izgovarja, da ne sme posegati v trg, ker smo v EU. Avstrija je ravno tako v EU in tudi tam imajo korono.

Primer: za 400 kg mesa pri nas dobiš, če dobiš, 1200 evrov, v Avstriji pa z dodatki 400 evrov več. Potem pa nam solite pamet, da smo nekonkurenčni.

Vsi, ki smo oddali vloge, smo aktivni kmetje, pošteno smo redili živali in jih prodali pod minimalno ceno, ki nikakor ne omogoča preživetja. Vsi ne moremo imeti zraven še dopolnilnih dejavnosti, ker marsikje pri hiši ni dovolj delovne sile. Že 10 let sem zavarovan v širokem obsegu pravic, vestno kmetujem, povečujem stalež živali, tudi obseg zemljišč, redno plačujem položnice, vendar včasih z zamikom nekaj dni zaradi razlogov, ki sem jih že navedel. Sem tudi invalid tretje kategorije, z negibljivim gležnjem, kar me zelo ovira pri delu, večinoma dela opravljam z bolečinami, še sanja se vam ne, kako to izgleda. In potem imate srce in nam zavrnete vloge zaradi vaših pravil. Zavrnete jih nam, ki vam pridelujemo hrano v takih hudih razmerah. Že pri tistih 167 evrih za mladega bika ste nas opeharili, ker ne ločite, kaj je mladi bik do 24 mesecev in kaj je starejši bik nad 24 mesecev. Prodajali smo jih predčasno, samo da bi dobili kak evro več, kar pa so mesarji spet izkoristili in nam takoj spustili cene. Nazadnje smo dobili 90 evrov dodatka za bika pod 24 mesecev, torej enako kot za starejšega bika, pri tem pa si je še FURS vzel 10 evrov!

Rejci govedi vas sprašujemo, ali vam je res v interesu, da nas čim več preneha kmetovati! Pravila so pisali tisti, ki sploh ne vedo, kako se živi samo od kmetovanja, kako živimo čisti kmetje, ki nimamo služb ali pokojnin, pa vseeno predstavljamo aktivno delovno mesto in ohranjamo čisto in obdelano krajino.

Tudi ni normalno, da še vedno dobivajo subvencije tisti, ki ne kmetujejo, ker se jim ne izplača. Najemodajalci nas izkoriščajo na vse mogoče načine: da jim damo subvencije ali najemnino, nekateri so celo tako predrzni, da kličejo na svetovalne službe, koliko dobi posameznik subvencij, nekateri pa zahtevajo kar vse, od subvencij do najemnine pa še trošarine za pogonska goriva. Zraven vsega tega pa smo kmetje odvisni od narave.

Vse to prenašajo naša pleča, vi pa nas na tako grd način potiskate na rob preživetja, in to zaradi številk, ki se ne ujemajo po vaših pravilih. Tudi 5. točka razpisa za pridobitev pomoči je sporna.

Če vam je kaj znano, je v Sloveniji veliko pomanjkanje telet, zato veliko rejcev ni bilo sposobnih po vaših merilih pravočasno napolniti hlevov. Govedorejci moramo za dve leti naprej napolniti hlev, da bomo lahko takrat kaj prodali in potem plačevali položnice, FURS-u najprej, seveda.

Ne zavedate se tudi, da vse več kmetov prekinja zavarovanje za SPIZ, ker enostavno tega finančno ne zmorejo, vi pa na tak način kaznujete človeka, ki dela za lastno preživetje. Nekdo, ki pa mu ni za delo in nima nič delovne dobe, pa vsak mesec prejme 400 evrov.

Še enkrat vas pozivam, da vsaj tistim, ki smo kmečko zavarovani, odobrite vloge.

Pa zavedajte se, da je celotno kmetijstvo v hudem položaju! Vi tega očitno ne razumete, ker imate kljub koroni redne plače in vam ni treba skrbeti, kako boste plačali položnice. Kako bi se počutili, če dva ali tri mesece ne bi dobili prihodka?

Bolj podrobno vam ne morem opisati, kako se kmetuje v naši državi. Morali bi biti ponosni, da imate take vztrajne kmete, ki si pogostokrat uničujemo lastno zdravje, da opravimo vse delo.

Za vsemi temi besedami trdno stojim. Upam, da boste vloge odobrili večini, ker smo bili in še bomo prikrajšani pri odkupnih cenah, medtem ko si mesarji in trgovci delijo velike dobičke na račun našega dela in vztrajnosti. Želel bi, da to pritožbo dobro preberete in dobro premislite. Pa lep pozdrav v Ljubljano.