Pogodba o pripojitvi KZ Krka h KZ Trebnje podpisana

11 decembra, 2020
0
0

Direktorja KZ Krka in KZ Trebnje, Anton Prus in Stanko Tomšič, sta podpisala pogodbo o pripojitvi KZ Krka h KZ Trebnje. Če bo pravočasno prišlo soglasje Agencije za varstvo konkurence, bo največja zadruga v Sloveniji začela delovati 1. januarja.

Nova zadruga, ki se bo imenovala KZ Trebnje–Krka z. o. o., bo združevala približno 1000 članov oziroma ustanoviteljev in s tem prav toliko kmetijskih gospodarstev, že v začetku bo imela skoraj 250 zaposlenih, 65 milijonov evrov letnih prihodkov in bo delovala na območju 15 občin jugovzhodne Slovenije, njeni poslovni partnerji pa so s celotne države.

Direktor KZ Trebnje Stanko Tomšič pojasnjuje: »Veseli me, da se projekt združevanja dveh velikih zadrug bliža dokončni realizaciji, s čimer bo nastala največja zadruga v Sloveniji – Kmetijska zadruga Trebnje-Krka z.o.o. S podpisom pripojitvene pogodbe smo zaključili večmesečne aktivnosti ter vzpostavili stabilno poslovanje obeh zadrug, kar zagotavlja dobro popotnico za zadrugo, za zaposlene in za člane skupne Kmetijske zadruge Trebnje-Krka z.o.o.« 

»KZ Krka je s pripojitvijo h KZ Trebnje dobila zanesljivega partnerja in prekinila dolgoletno slabo poslovanje, ki je imelo za posledico likvidnostne težave in vse težje dogovore z dobavitelji. Navkljub uspešni poslovni sanaciji v zadnjih letih KZ Krka ni uspelo doseči preboja pri financiranju starih bančnih obveznosti, koronakriza pa je razmere v sektorju še zaostrila. S pripojitvijo KZ Krka h KZ Trebnje smo dobili novo, večjo, močnejšo zadrugo, ki bo nudila kvaliteten servis vsem članom in ostalim kmetom ter socialno varnost zaposlenim,« je povedal direktor KZ Krka Anton Prus

Skupna zadruga bo začela nemoteno poslovati brez zapadlih obveznosti. Prvi sinergijski učinki povezovanja pa so se pokazali že med postopki združevanja. Izboljšala se je založenost – predvsem tehničnih – trgovin, v pozitivno smer se je obrnil obseg prodaje. Skupne koristi se kažejo tudi v razvoju lastne blagovne znamke KZ Krka »Dobrote s kmetije«, ki je vse bolj prisotna v živilskih trgovinah obeh zadrug.

Z ustanovitvijo največje zadruge v Sloveniji bodo optimizirali stroške, povečali konkurenčnost ter vzpostavili še boljše temelje za dolgoročno stabilno poslovanje.

Pozitivne učinke povezovanja se pričakuje tudi na kmetijskem področju, saj bo skupna zadruga na podlagi zmanjšanja stroškov in povečevanja obsega poslovanja zagotavljala boljše pogoje pri poslovanju s člani zadruge. Tako bo skupna zadruga lahko dolgoročno izvajala svoj ustanovni namen – povečevanje gospodarskih koristi svojih članov.

KZ Trebnje-Krka bo kot gospodarski subjekt vplivala na razvoj kmetijstva v tem delu države, hkrati pa bo eden večjih zaposlovalcev v regiji. Pripojitev podpirata tudi upravna odbora obeh zadrug, soglasno pa sta ga potrdila tudi zbora članov kot najvišja organa.

Naj bo uspeh nove zadruge zadovoljiv za vse člane

Predsednik KZ Trebnje Anton Strah: »Ponosen sem, da je prišlo do tega dogovora. Upam, da bo uspeh zadovoljiv in dober za vse člane. Postajamo največja kmetijska zadruga v Sloveniji in upam, da se bo tudi na političnem področju kaj spremenilo, tako da bo kmetijstvo dobilo svoje mesto, ki mu tudi pripada.« 

Predsednik KZ Krka Pavel Vidic pa je dodal: »Čim prej želimo povrniti zaupanje kmetov, ki smo jih v zadnjih letih izgubili. Kmet bo zadovoljen, ko bo za svoje pridelke in proizvode dobil primerno plačilo. Želim si, da bi se kmetje bolj povezovali, več sodelovali in bili složni.«

Sedež nove zadruge bo v Trebnjem. Vodstvi zadrug si bosta prizadevali za izvedbo združitve 31. decembra 2020, kar je pogojeno tudi s soglasjem Agencije za varstvo konkurence. Skrajni rok za pripojitev je 1. maj 2021.

(Foto: Lapego)