Svinja rekorderka, ki je letos povrgla kar 42 pujskov

10 decembra, 2020
0
0

Lani smo v Kmečkem glasu pisali, da je plemenska svinja s kmetije Ovčar v Spodnji Dragi povrgla 27 pujskov. Po objavi so v naše uredništvo klicali številni bralci, ki niso verjeli, da je to sploh mogoče.

Pred kratkim pa nas je poklicala Nataša Alagič iz Štor. Tudi na njihovi kmetiji imajo svinjo rekorderko, ki je zadnje dni novembra posebej presenetila rejko Natašo, saj je povrgla kar 26 mladičkov. In ne le to, že letos maja je rodila 16 pujskov.

42 pujskov na svinjo na leto – to je gotovo svojevrsten rekord.

Pujski iz “zadnje serije” so bili ta teden že cepljeni in kastrirani. 22 je še živih (12 pujskov in 10 svinjk), vsi so zdravi in vitalni in so posege dobro prenesli.

Ko se je po okolici izvedelo, da je imela svinja kar 26 mladih, se je spet ponovilo, da nekateri tega niso verjeli. Da bi se prepričali, so prišli celo na ogled v hlev. Tam so lahko videli zelo skrbno plemensko svinjo, ki čudovito skrbi za svoje mladičke. Ima veliko mleka in ko zakruli, se pujski lepo zvrstijo pri seskih, siti pa se najraje grejejo pod lučko v sosednjem hlevu. 

Pujskov so se razveselili tudi trije Natašini otroci Nika, Nik in Nejc, fotografije pa nam je poslala sokrajanka Rosvita Jager.