Hiša kranjske čebele v Višnji Gori lepo napreduje

7 decembra, 2020
0
0

Dobrodelnega Ambroževega plesa letos čebelarji ne bodo imeli, kljub epidemiji pa se na področju čebelarstva marsikaj dogaja.

V mestnem jedru Višnje Gore uspešno napreduje obnova stare šole, ki bo preurejena v Hišo kranjske čebele.

Kranjska sivka je dobila ime po deželi Kranjski, v katero je spadalo tudi območje današnje Dolenjske. Na tem področju se je skozi evolucijo kranjska čebela ustalila.

Polistajte in s klikom na naslovnico naročite knjigo PREHRANA ČEBEL. 

Hiša kranjske čebele je projekt, ki zajema obnovitev in oživitev starega mestnega jedra, prenovo stare šole in vse pripadajoče aktivnosti – obeležje, čebelnjak, programi ter dodatni projekti, povezani s čebelarstvom in kranjsko sivko.

Osnovno poslanstvo muzeja v Hiši kranjske čebele bo skrb za spoznavanje in širjenje tematike o kranjski čebeli, avtohtoni slovenski čebelji pasmi s poudarkom na lokalnem okolju Višnje Gore in občine Ivančna Gorica, ki je iz zgodovinskih razlogov prepoznano za kraj, iz katerega kranjska čebela izhaja.

Muzej bo s svojo zbirko, stalno razstavo in spremljevalnim programom skrbel za ohranjanje, preučevanje in zbiranje slovenske kulturne dediščine s področja čebelarjenja v preteklosti in sedanjosti ter za prenašanje znanja o kranjski čebeli, njenih prednostih za čebelarstvo in o pomenu čebel za življenje na svetu.

Hiša kranjske čebele bo povezovala tudi vse, ki delujejo na področju čebelarske dediščine z željo vpisati slovensko čebelarstvo (kot panogo) na Unescov seznam.

Obenem bo za občino Ivančna Gorica pomenila vstopno turistično točko občine ter nadgradnjo zgodbe pod sloganom Prijetno domače.