Kako kmečki zavarovanec dokaže upad prihodkov?

4 decembra, 2020
0
0

Kmečki zavarovanci so upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka (MTD). Pri tem velja, da morajo v izjavi, s katero zaprosijo za pomoč, navesti lastno oceno upada prihodkov, ki je posledica nezmožnosti opravljanja dejavnosti oziroma opravljanja dejavnosti v bistveno zmanjšanem obsegu. Kako lahko to dokažejo in kako vse poteka, je predstavila Urška Ahlin Ganziti s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

V spomladanskem valu epidemije je upad moral znašati vsaj 10 %, za upravičenost do MTD v oktobru, novembru in decembru mora upad prihodkov znašati vsaj 20 % v primerjavi z lanskim.

Podaja izjave

Upravičenec poda izjavo na podlagi lastne ocene poslovanja. Zakon vsebuje določbo, po kateri se kot prihodki za upravičence, ki ugotavljajo prihodke po pravilih o računovodenju, štejejo čisti prihodki od prodaje, ugotovljeni po pravilih o računovodenju, ter nadomestila iz zavarovanja za starševsko varstvo. Vsak, ki je uveljavil pomoč, jo je dolžan vrniti, če se kasneje ugotovi, da ne zadosti pogoju upada prihodkov. Nadzor izvaja Finančna uprava Republike Slovenije (FURS).

Upravičenci in dokazovanje upravičenosti

Zakon jasno določa krog upravičencev. Nekoliko manj jasen je glede načina ugotavljanja upada prihodkov za kmečke zavarovance, pri katerih glede tega obstajajo določene posebnosti. Kmečki zavarovanci, ki sicer vodijo knjigovodstvo, ne bodo imeli težav z dokazovanjem. Drugače je s tistimi, ki so obdavčeni po dohodku iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, ter tistimi, ki skladno z zakonodajo ne izkazujejo dohodka.

Ministrstvo za finance in FURS pojasnjujeta, da morajo ti kmetje upravičenost do ukrepa dokazovati na podlagi drugih razpoložljivih podatkov, kot so knjigovodske evidence FADN, podatki iz obračuna DDV oziroma uveljavljanja pavšalnega nadomestila DDV. Za sektorje, za katere pristojno ministrstvo ugotovi izpolnjevanje pogojev za razpis finančnega nadomestila, pa tudi na podlagi dejstva, da pretežni del dejavnosti posameznega upravičenca predstavlja prav dejavnost sektorja v težavah po določbah 74. člena ZIUZEOP.

FURS dodatno pojasnjuje, da je kmečki zavarovanec, ki je vložil izjavo in je kasneje ni umaknil, z gotovostjo uspel ugotoviti, da je pogoj upada prihodkov pri njem izpolnjen. To zanj pomeni, da mora svoje ugotovitve utemeljiti na preverljivih dejstvih ter jih podpreti z ustreznimi dokazili. Po mnenju FURS namreč vsak subjekt, ki posluje na trgu, tudi tisti, ki ni zavezan k vodenju poslovnih evidenc, vodi določene podatke o svojem poslovanju. Dodajajo, da kmet, ki ne razpolaga z dokazilom, tudi sam ne more pravilno oceniti upada prihodkov in je dolžan MTD vrniti.

Dodatna dokazila

Za vse, ki ne razpolagajo s katerim od prej navedenih dokazil, kot primer ustreznih dokazil dodatno navajajo tudi preklicane pogodbe med kmetom kot dobaviteljem in prevzemnikom blaga ter druga komunikacija s stalnimi ali občasnimi prevzemniki blaga, iz katere je razviden upad. Poudarjajo, da je bistvo dokazil v posameznem primeru v možnosti njihovega verodostojnega presojanja s strani davčnega organa.