Razsek in predelava mesa na kmetiji

25 novembra, 2020
0
0

Predelava mesa na kmetiji se priglasi kot dejavnost predelave primarnih kmetijskih pridelkov, in sicer v skladu z uredbo o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji kot: zakol živali in predelava mesa (SKD 10.110 Proizvodnja mesa, razen perutninskega, SKD 10.120 Proizvodnja perutninskega mesa, SKD 10.130 Proizvodnja mesnih izdelkov). V to skupino spadajo klanje in razsek živali, priprava mesnih izdelkov, klobas, salam, peka celih živali, razen goveda in kopitarjev, sušenje mesa, dimljenje, priprava paštet itd. Strokovni nasvet o tem je za Kmečki glas pripravila Irena Kos iz KGZ Celje.

Upravna enota na podlagi vloge in priloženih zahtevanih dokazil izda dovoljenje za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

Nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji je lahko nosilec kmetije ali član kmetije, ki ima za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji soglasje nosilca kmetije.

Prelistajte in s klikom na naslovnico naročite knjigo SUŠENJE MESA. 

Pogoji za opravljanje te dejavnosti na kmetiji

– Živali, razen polžev, morajo biti v reji na kmetiji nosilca živilske dejavnosti od rojstva ali pa najmanj tri mesece. Perutnina, kunci ter jagnjeta, kozlički in prašički do 20 kg žive teže pa od rojstva ali najmanj en mesec.

– Za opravljanje dopolnilne dejavnosti predelave mesa mora kmetija pridelati najmanj 50 odstotkov količin lastnih surovin, do 50 odstotkov količin pa lahko dokupi iz drugih kmetij. Kot surovine se štejejo meso in žive živali. Nosilec dopolnilne dejavnosti lahko dokupuje surovine na lokalnem trgu od drugih kmetij, ki v tekočem letu vložijo zbirno vlogo v skladu s predpisom, ki ureja izvedbo ukrepov kmetijske politike. Zahtevani delež se zagotavlja v koledarskem letu.

– Izven kmetij je dovoljen nakup tehnoloških surovin v skladu s proizvodno specifikacijo ali recepturo za posamezen izdelek ter nakup embalaže.

Nosilec dopolnilne dejavnosti dokazuje količine in poreklo surovin s prejetimi računi in z evidencami o lastnih količinah predelanih surovin ali z drugimi dokazili, ki vsebujejo podatke o količinah in poreklu surovin, ki jih je treba hraniti deset let od poslovnega dogodka. Zagotoviti mora oštevilčenje po časovnem zaporedju vseh prejetih računov oziroma dokazil, ločeno za surovine s svoje kmetije in drugih kmetij.

Dopolnilna dejavnost predelave se opravlja na naslovu kmetije, na naslovu nosilca kmetije ali v drugem registriranem obratu. Če nosilec dopolnilne dejavnosti predelave primarnih kmetijskih pridelkov daje surovine (meso) v predelavo v drug registrirani obrat v skladu s predpisi, ki urejajo predelavo živil, predloži izjavo, da sam nima registriranega obrata in navede podatke o drugem registriranem obratu, v katerem predela svoje meso.

S klikom na naslovnico naročite knjigo IZDELOVANJE klobas, salam in želodcev. 

Evidentiranje pri pristojnem območnem uradu UVHVVR 

Vsak obrat – prostori, v katerih se opravlja živilska dejavnost, mora biti registriran ali odobren pri pristojnem območnem uradu Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Republike Slovenije (UVHVVR). 

Registrirani obrati

V okviru registriranega obrata so dovoljene naslednje dejavnosti:

– zakol kuncev in perutnine ter prodaja svežega mesa kuncev in perutnine;

– razsek in prodaja svežega mesa ter predelava mesa parkljarjev, kopitarjev in gojene divjadi.

Parkljarji in kopitarji morajo biti zaklani v odobrenem obratu za klanje živali. V okviru  registriranega obrata lahko poteka le razsek, predelava in prodaja mesa. Pri registriranih obratih je predpisan način prodaje.

Sveže meso in izdelki iz registriranih obratov se lahko prodajajo po celi Sloveniji, in sicer v obliki neposredne prodaje končnemu potrošniku. Do 25 % skupne letne proizvedene količine živil pa  se lahko proda drugim obratom prodaje na drobno, ki neposredno oskrbujejo končnega potrošnika (prodajalne na drobno, lokalne restavracije, šole, vrtci, bolnišnice…).

Postopek registracije obrata

Nosilec živilske dejavnosti mora vložiti vlogo za registracijo pri pristojnem območnem uradu Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Republike Slovenije najmanj 15 dni pred predvidenim pričetkom oddaje živil na trg (obrazec je objavljen na spletni strani https://www.gov.si/zbirke/storitve/vloga-za-registracijo-zivilskega-obrata/).

Na podlagi vloge Območni urad UVHVVR obrat vpiše v evidenco registriranih obratov in nosilcu živilske dejavnosti pošlje izpis iz evidence registriranih obratov, ki velja kot potrdilo o registraciji.

Odobritev obrata

Odobritev obrata je potrebna:

– če se izvajajo dejavnosti, ki v registriranih obratih niso dovoljene (npr. zakol parkljarjev, kopitarjev…),

– če se proda več kot 25 odstotkov mesa in mesnih izdelkov drugim obratom prodaje na drobno, ki neposredno oskrbujejo končnega potrošnika (prodajalne na drobno, lokalne restavracije, šole, vrtci, bolnišnice….).

V odobrenih obratih, kamor spadajo tako imenovane vaške klavnice, je dovoljen tudi zakol vseh vrst živali v obsegu do 1000 GVŽ (glav velike živine) letno. V njih se lahko kolje lastne živali ali pa opravlja storitve klanja za druge.

Postopek odobritve obrata

Nosilec dejavnosti odda vlogo za odobritev obrata pri pristojnem območnem uradu UVHVVR. Oblika vloge je predpisana (obrazec je objavljen na  spletni strani https://www.gov.si/zbirke/storitve/odobritev-zivilskega-obrata/).

O odobritvi se odloči z odločbo. Pred izdajo odločbe obrat pregledajo uradni veterinarji UVHVVR.

Lahko pa kmetija, ki ima priglašeno dopolnilno dejavnost predelava mesa, nudi tudi storitev razseka in predelave mesa drugim kmetijam. V sklopu registriranega obrata lahko opravlja storitve za druge v obsegu do 25 % količine lastne proizvodnje, če pa je obseg predelave za druge večji, si mora svoj obrat odobriti. Storitev predelave za druge se na upravni enoti priglasi kot storitve s kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo in opremo ter ročna dela.

Največji dovoljeni obseg delovnih ur v koledarskem letu pri opravljanju storitev je do 1.000 ur na polnoletnega člana kmetije. Pri izračunu števila članov kmetije se kot člana kmetije upošteva tiste polnoletne člane kmetije, ki so člani te kmetije vsaj pol leta v koledarskem letu.

Ne spreglejte povsem nove knjige PAŠTETE IN DRUGI MESNI SHRANKI. Naročite jo s klikom na naslovnico, na tel. št. 01 473 53 79 ali e-naslov karmen@czd-kmeckiglas.si

Oznake