Brezplačni zakup zaraščenih zemljišč

12 novembra, 2020
0
0

Predlog šestega protikoronskega zakona na področju kmetijstva med drugim prinaša finančna nadomestila zaradi izpada dohodka v kmetijskih gospodarstvih in kritje stroškov odsotnosti zaposlenih v mesnopredelovalni industriji, je poudaril kmetijski minister dr. Jože Podgoršek. 

Predvidena je tudi ponovna pomoč vinskemu sektorju z že znanimi ukrepi. Pri finančnih nadomestilih gre za nadomestila za tiste sektorje, kjer bo padec dohodka presegel 30 odstotkov.

Za uveljavljanje pomoči so uvedene poenostavitve, saj bo Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja večino podatkov pridobila iz uradnih evidenc. Upravičenci bodo pregledali informativne izračune in nanje lahko odreagirali.

Brezplačni zakup zaraščenih zemljišč

Pomemben ukrep v PKP 6 je tudi brezplačni zakup zaraščenih zemljišč v lasti Republike Slovenije. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, ki upravlja s kmetijskimi zemljišči v lasti države, večino kmetijskih zemljišč sicer uspešno odda v zakup, kmetijska zemljišča v zaraščanju pa v zakup odda težje. Zato so predlagali brezplačni zakup vseh kmetijskih zemljišč, ki so bila na dan 1. januar 2021 zaraščena, porasla z drevesi in grmičevjem ali porasla z gozdom.

Zemljišča bodo oddana v brezplačni zakup za deset let, s tem pa bo kompenzirana tudi vrednost vlaganj zakupnikov v vzpostavitev kvalitetnejših kmetijskih zemljišč.

V zvezi z zemljišči v upravljanju Sklada kmetijskih in gozdnih zemljišč Republike Slovenije je tudi ukrep znižanja cen zakupnin kmetijskih zemljišč. Glede na zmanjšano gospodarsko aktivnost in širšo prizadetost kmetijskega sektorja je ukrep zmanjšanja zakupnin predviden za prvo polovico leta 2021 v višini 20 %.

Nadomeščanje delovne sile v mesnopredelovalni industriji, ki je pri nas in tudi drugod beležila višje število okužb, predvideva pokrivanje stroškov odsotnosti zaposlenih zaradi bolezni ali karantene.

Predvidena je tudi dodatna pomoč vinskemu sektorju v obliki sofinanciranja krizne destilacije in kriznega skladiščenja vina oziroma zelene trgatve.

Epidemija je vplivala tudi na izvajanje ukrepov programa razvoja podeželja, zato je uvedena možnost podaljševanja oziroma spreminjanja odobrenih vlog v smislu podaljšanja ročnosti naložb.

Vstopite v svet kmetijstva korak pred drugimi. S klikom na pasico naročite KMEČKI GLAS in izkoristite naročniške ugodnosti.