Vreme Naročite se
Črni česen
Črni česen je bolj blagega, mehkega in slajšega okusa kot njegova običajna različica. Ima številne zdravilne lastnosti. Priprava tega česna ni zahtevna, traja pa nekaj časa.
Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Sreda, 11. november 2020 ob 10:26

Odpri galerijo

Črni česen nastane v posebnih pogojih s staranjem navadnega česna, kar traja nekaj tednov ali mesecev. Da doseže pravo strukturo, potrebuje strogo regulirano temperaturo in vlago.

Črni česen, ta edinstvena sestavina, ni nič novega, najdemo ga v kuhinjah po celem svetu. Že stoletja se uporablja za okus in v zdravilne namene v številnih azijskih kuhinjah.

Črni česen ima mehkejši, slajši okus kot njegova surova različica.

Črni česen ima zdravilne koristi za naše telo, saj vsebuje dvakratno količino antioksidantov kot tisti v običajni obliki.

Zaradi njegove vsestranskosti ga lahko pri kuhi uporabimo namesto navadnega česna. Je čudovit dodatek k sirovim ploščam, piščančjim jedem ali na pici. Svoj priokus doda tudi v domačem prelivu za solato. Upoštevajte, da je bolj blagega okusa, zato jed poizkusite, ko ga dodajate.

Postopek pridelave črnega česna ni zahteven, traja pa nekaj časa.

Česen se lahko stara do 60 dni, vendar je za uporabo pripravljen po treh tednih.

Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko črni česen izdelate sami doma. Če nameravate pogosto pripravljati črni česen, je smiseln nakup fermentacijske posode, najboljši pristop pa je staranje v počasnem kuhalniku ali v soparniku. Ta postopek je enostaven, vendar terja nekaj potrpljenja, da dosežemo ta sladek rezultat.

Kako pripraviti črni česen?

Potrebujete 6 do 7 glavic navadnega česna. Očistite umazanijo z glavic s pomočjo čiste neuporabljene gobice. Česnova glavica ne sme razpasti, saj to zmoti proces staranja. Prav tako je nikakor ne močite pod vodo. Nastavite počasni kuhalnih na srednjo temperaturo. Lahko uporabite tudi rižev soparnik. To omogoča ravno pravo temperaturo in vlago, da se česen počasi stara in ne kuha. Notri položite česnove glavice tako, da se med seboj ne dotikajo. Česen pustite v posodi na toplem, dokler ne postane črn. To traja ponavadi dva do tri tedne. Vsake toliko časa preverite kuhalnik, da se po pomoti ne ugasne in je torej vedno prižgan.

Ko je česen narejen, ga spravite v nepredušno posodo. Stroke posameznega česna olupite šele, ko jih boste uporabili.

Svetujemo, da kuhalnik postavite v dobro zračen prostor, kot je garaža, saj ima česen prve dni staranja zelo izrazit vonj, ki potem izzveni.

Kako ugotovite, kdaj je črni česen pripravljen?

V počasnem kuhalniku ali soparniku bo česnova glavica doživela različne spremembe. V prvem tednu glavice česna potemnijo zaradi vpliva vročine na nežen česnov ovoj.

Po 14 dneh bodo česnovi stroki trdi kot kamen in črni. Vendar je pomembno, da jih pustite še toliko časa, da se stroki skrčijo in ovoj okoli česna naguba.

Takrat preverite, če je česen pripravljen, tako da s prsti močno stisnete strok in vidite, da se je zmehčal. Ko se vam zdi strok dovolj mehak, še od bližje preverite strukturo. Črni česen je pripravljen, ko je mehak kot goba in žvečljiv podobno kot suhe slive. Ker pa ne morete vedeti, če so vsi stroki enako pripravljeni za uporabo, lahko česen pustite na toplem še nekaj dni.

Prevod po TheSprouceEats 10/2020 je pripravila Nuša Tešar.

Prelistajte in s klikom na naslovnico, sporočilom na tel. št. 01 473 53 79 ali e-naslov karmen@czd-kmeckiglas.si naročite priročnik Miše Pušenjak VODNIK PO VRTU, v katerem je predstavljenih kar 100 najpogostješih vrtnin (čas sajenja, dobri in slabi sosedje, medvrstne razdalje ...)

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 26. May 2022 at 14:16

146 ogledov

Pristojbina za gozdne ceste še jezi lastnike gozdov
Bralka Kmečkega glasa, ki živi na 980 metrih nadmorske višine, si ohranitve kmetije ne predstavlja brez lastništva gozda. Nedavno je tudi ona dobila položnico za plačilo pristojbine za gozdne ceste, kar jo je zelo razjezilo. Meni, da gozdne ceste uporabljajo vsi, zato ne razume, zakaj morajo pristojbino plačevati samo lastniki. "Nesmiselni so napisi: Gozdna cesta, uporaba na lastno odgovornost. Naj bo raje napisano: Javna cesta, ker jo uporabljajo vsi." Nadalje se sprašuje, zakaj se je tako povišal katastrski dohodek, tudi za gozd. Boniteta se je iz na primer 3, 4 ali 5 dvignila celo na 17. Kdo je dovolil tak dvig, če je vsem jasno, da se lastniki gozdov soočajo s škodo po podlubnikih in z vremenskimi neprilikami (snegolom, vetrolom, žled). Logično je, da ob tem ne more biti boniteta rasti gozda povečana!  Režim uporabe gozdnih cest Z režimom uporabe gozdne ceste se lahko na podlagi utemeljenih razlogov določijo: trajna in popolna zapora gozdne ceste za vsa vozila, razen za potrebe gospodarjenja z gozdovi, začasna ali trajna prepoved uporabe gozdne ceste za določeno vrsto vozila, prepoved prometa za vozila nad določeno skupno težo ali nad določeno osno obremenitvijo, začasna prepoved prometa za vsa vozila, smer prometa, prepoved dajanja zvočnih signalov, omejitev hitrosti, druge prepovedi ali omejitve, če stanje gozdne ceste ali razmere v gozdu to zahtevajo. Režim uporabe gozdne ceste določa območna enota Zavoda za gozdove Slovenije. Zainteresirani lastniki gozdov in lokalne skupnosti lahko za določitev spremembe režima uporabe gozdne ceste oddajo vlogo na pristojno območno enoto ZGS. Ob predlogu spremembe ZGS pripravi strokovno mnenje, usklajeno z lastniki gozdov in lokalno skupnostjo.

Wed, 25. May 2022 at 11:30

223 ogledov

Zakaj listje bukev rjavi in se suši?
V uredništvo Kmečkega glasa dobivamo klice, da se v slovenskih gozdovih pojavlja škodljivec, ki škoduje predvsem bukvam. Bralci sprašujejo, kakšno škodo bi ta škodljivec lahko povzročil? Kakšna so preventivna navodila za lastnike gozdov, ki bi pomagala, da bi se izognili škodljivcu oz. večji škodi? Odgovor Zavoda za gozdove Slovenije: Bukve rjavijo zaradi namnožitve bukovega rilčkarja skakača, ki dela poškodbe bukovih listov na različnih koncih Slovenije, zlasti pa v dolenjski, zasavski in savinjski regiji. Opaža se rjavenje, objedenost listov, ponekod tudi prisotnost listnih uši. Poškodbe na bukovih listih so posledica namnožitve te žuželke. Namnožitve bukovega rilčkarja skakača se pojavljajo v dolgih in nepravilnih presledkih in trajajo razmeroma kratek čas. Zadnja namnožitev je bila na nekaterih območjih Slovenije v letih 2014 in 2015. Bukve s poškodovanimi listi bodo naslednje leto spet normalno odgnale. Lahko da se bodo poškodbe zaradi rilčkarja pojavljale nekaj zaporednih let, a to ne bo ogrozilo vitalnosti bukve. Volnate, bele uši na bukovih listih so bukove listne uši. Tudi te večje oslabelosti bukovih dreves ne bodo povzročile. Lastniki in upravljavci gozdov, ne spreglejte NOVE knjige NAŠ GOZD Skrbno gospodarjenje in nega. Polistate in naročite jo s klikom na naslovnico.           

Tue, 24. May 2022 at 12:26

213 ogledov

Prve češnje so dozorele
Letos se sadjarji niso soočali s pozebo, zato na toplejših legah že zorijo prve češnje. Tudi v Ljubljani je tako. Da je sladkobe v češnjah dovolj, so ocenili tudi kosi. Včeraj jih na češnji še ni bilo, danes pa si je jata razdelila veje in prav nič jih ni zmotilo pri uživanju.  

Tue, 24. May 2022 at 12:14

234 ogledov

Agrofotovoltaika - prostostoječa fotovoltaika na kmetijskem zemljišču
Proizvodnja električne energije na površinah, kjer se izvaja kmetijska dejavnost, na nek način pomeni simbiozo dveh dejavnosti. Paneli so postavljeni navpično ali ležeče ter dajejo senco. Kot pravi Tomaž Poje s Kmetijskega inštituta Slovenije, ki je posredoval fotografiji, po vsem svetu obstajajo številni projekti, ki preverjajo različne intenzivnosti senčenje kmetijskih rastlin (in zaščite). Dvojna raba kmetijskih zemljišč sicer ni na preveč dobrem glasu. Tudi pri nas v Sloveniji imamo že nekaj agrofotovoltaike (prostostoječe fotovoltaike na kmetijskem zemljišču). Izkušnje s fotovoltaiko, prikazano na slikah iz Velbane gorce in Vrenske gorce, so pozitivne!

Mon, 23. May 2022 at 13:21

229 ogledov

Še enkrat - previsoke odmere obveznosti iz kmetijstva
Pred kratkim so lastniki kmetijskih zemljišč in gozdov dobili odločbe o odmeri obveznosti iz kmetijstva za leto 2021, kar je bilo še posebej izrazito pri izračunu pristojbine za gozdne ceste. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je takoj opozorila Finančno upravo, da so nekateri zavezanci prejeli napačne izračune. Finančna uprava je priznala napako in poiskala rešitev za zavezance, ki so zaradi uporabe napačnih vhodnih podatkov prejeli napačne odmere obveznosti iz kmetijstva za leto 2021. Vsem zavezancem, ki so prejeli napačne odločbe, bo po načrtih FURS-a izdana nova odločba, ki bo nadomestila obstoječo. Zavezanci, ki imajo napačno odločbo, se bodo o tem seznanili prek sistema e-davki. Glede na to, da je nastala situacija povzročila veliko zmede in glede na starostno strukturo lastnikov kmetijskih zemljišč in dostopnost do interneta, je KGZS predlagala FURS-u, da se nove odločbe izdajo prav vsem zavezancem. Nove odločbe pričakujemo predvsem zato, da se prepreči poseg v ustavno pravico do pritožbe.  

Mon, 23. May 2022 at 12:37

524 ogledov

Gad na ulici sredi Ljubljane
V Sloveniji živi 11 vrst kač, med katerimi so tri strupene – modras, navadni gad in laški gad. Kateri od dveh omenjenih gadov je na sliki, ne vem, mu je pa očitno prijala toplota asfalta. Gad ima celo na asfaltni prevleki varovalno barvo.
Teme
česen zelenjava kuhinja zdravje

Zadnji komentarji

Prijatelji

plavec jozLeon Kraljziliute88edita editaFlexo EcoBoris ŠtamulakBojana  JerinaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarBranko GaberGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaVlasta Kunej KMEČKI GLASBarbara Remec KMEČKI GLASKristijan  Hrastar KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Črni česen