V spomin Lojzetu Lahu (1938 – 2020)

10 novembra, 2020
0
0

Lojze Lah je odraščal na kmetiji na Klancu pri Komendi ter že kot otrok pomagal pri vseh opravilih. Po osnovni šoli je opravil večerno kmetijsko šolo v Mostah. Sprva se je ukvarjal s kmetijstvom, od leta 1965 pa z obrtništvom. Izdeloval je t. i. gumi vozove, pluge, prikolice, platišča in nekatere druge izdelke ter pri tem sodeloval s podjetji v Sloveniji in zunaj nje.

Leta 1989 se je začel ukvarjati s trgovino in popravili kmetijske mehanizacije. Prav tu je pokazal organizacijske sposobnosti ter temu leta 1995 dodal še sejemsko dejavnost. Bil je glavni organizator vsakoletnih sejmov kmetijske mehanizacije v Komendi, katerim je priložnostno dodal tudi obrtne sejme in sejme pasemske govedi.

Lojze je znal denar vedno dobro oplemenititi. Prve zaslužke je vlagal v kmetijo, zaradi izgube zajetnega dela najrodovitnejših obdelovalnih zemljišč pa se je pozneje povsem posvetil podjetništvu. Prva obrt je bila kovaška delavnica, začel je z izdelovanjem vozov in prikolic s pnevmatikami, pozneje se je lotil izdelave plugov ter ponudbo dopolnil še z drugimi traktorskimi priključki in kiper prikolicami.

Ko kovaška obrt zaradi masovne proizvodnje velikih podjetij ni bila več donosna, je Lojze znal najti novo poslovno priložnost, iskal je tržne niše in sodeloval s številnimi podjetji in tovarnami po bivši skupni državi. Po osamosvojitvi Slovenije je bilo za podjetnike eno najtežjih obdobij, a Lojze se je tudi novim razmeram hitro prilagodil ter širil nabor svojih strank. Skupaj z njimi je raslo tudi podjetje – Kmetijski center Lah.

Bil je ustanovni član Konjeniškem klubu Komenda in od leta 1980 kar 40 let njegov predsednik. »Če te nekaj veseli, najdeš tudi čas,« je večkrat poudaril in dodal, da je bila zanj družina vedno na prvem mestu, KK Komenda pa njegov drugi dom.

Alojz Lah je leta 2002 kot upokojeni podjetnik in lastnik podjetja Kmetijski center Lah prejel naziv častni občan Občine Komenda. S svojim delom je namreč pripomogel k ugledu in prepoznavnosti občine Komenda po vsej Sloveniji in širše. 

V sklopu organiziranja spomladanskih in jesenskih kmetijskih sejmov v Komendi je vsa leta sodeloval tudi s Kmečkim glasom.