Prodaja pridelkov kmetije izven občine prebivališča

10 novembra, 2020
0
0

Kaj omejitve glede gibanja in zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb pomenijo za posameznike, ki opravljajo kmetijsko dejavnost in želijo prodajati hrano zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča?

Opravljanje kmetijske dejavnosti moramo razumeti v najširšem smislu, saj gre za panogo, ki  zagotavlja hrano prebivalstvu. Kot opravljanje kmetijske dejavnosti štejemo vse proizvodne procese, ki pripomorejo k pridelavi in predelavi hrane. Kmetijstvo je tako izvajanje osnovne kmetijske dejavnosti (delo na kmetijskih površinah, skrb za živali ipd.) kot opravljanje dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, vključno z dostavo kmetijskih pridelkov in kmetijskih proizvodov kupcem ter obisk kupcev na kmetiji z namenom prevzema kmetijskih pridelkov in kmetijskih proizvodov.

Skladno z zakonom o kmetijstvu neposredna prodaja končnemu potrošniku na lokalnem trgu pomeni: prodaja na mestu pridelave, prodaja na tržnicah, prodaja na premičnih prodajnih objektih, kot so potujoča stojnica in potujoča prodajalna, prodaja od vrat do vrat, prodaja na sejmih in prireditvah.

Vseh izjem, ki jih narekujejo življenjske situacije v odlokih Vlade ni možno predvideti, zato je potrebno v takih primerih izhajati tudi iz osnovnega namena predpisa.

Navedeno tako pomeni, da je znotraj ukrepov, ki omogočajo zajezitev in obvladovanje epidemije (na primer prepoved gibanja in zbiranja) ter ob upoštevanju vseh varnostnih priporočil (nošnja maske, primerna razdalja, higiena rok in kašlja …) možno pridelovati in prodajati hrano, saj je opravljanje kmetijske dejavnosti skupen interes vseh prebivalcev.

Več o aktualnem odloku je na spletni strani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.