Turizem v zidanicah prejel prvo evropsko nagrado

4 novembra, 2020
0
0

Pred dnevi je Turistični produkt Turizem v zidanicah, ki ga na območju vinorodne dežele Posavje že od leta 2010 razvija Konzorcij Turizem v zidanicah, je na letni konferenci ECTN (European Cultural Tourism Network) v konkurenci 13 turističnih produktov iz celotne Evrope prejel prvo nagrado kot destinacija trajnostnega in kulturnega turizma v kategoriji Vinski turizem 2020.

Nagrade se podeljujejo za dosežke in prepoznavne turistične produkte kulturnih vsebin v posameznih evropskih turističnih destinacijah, ki so prinesli pomembne rezultate v zvezi z izboljšanjem izkušenj obiskovalcev, predvsem ob spoštovanju tradicije in vključevanju lokalnih skupnosti. Zmagovalci so prepoznani kot zgledi odličnosti, ki navdihujejo druge turistične destinacije in spodbujajo nadaljnji razvoj trajnostnih in odgovornih pobud na področju kulturnega turizma.

Konzorcij trenutno ponuja 45 zidanic, v glavnem na območju vinorodne dežele Posavje, nekaj tudi v Podravju. Za pooblaščenega tržnika je konzorcij izbral turistično agencijo Kompas Novo mesto, ki je v ta namen razvil poseben sistem t.i. razpršenega hotela.

Zidanice so bile tudi letos rekordno zasedene, predvsem zahvaljujoč turističnim bonom. Če so pretekla leta v zidanicah gostili več kot 80 % tujih gostov in samo 20 % domačih, je bila letos situacija ravno obratna. Temu primerna je tudi dolžina bivanja. Tujci so v zidanicah v glavnem ostajali po teden dni, domači gostje pa dve do tri noči.

Tako domači kot tuji gosti na destinaciji radi odkrivajo lokacije naravne in kulturne dediščine, predvsem pa tudi lokalno kulinariko. Zato se konzorcij povezuje z lokalnimi ponudniki in jih priporoča. Gostje, ki prihajajo v zidanice, so običajno zelo okolijsko ozaveščeni: bežijo od turistične gneče, hrupa in onesnaženega zraka in uživajo v neokrnjeni naravi, tišini, soncu. Zjutraj jih prebudi petje ptic, zvečer uživajo ob sončnem zahodu in zvezdnatem nebu.

Zidanice imajo seveda ekonomski učinek tudi za lastnike. Če so jim v preteklosti prinašale predvsem strošek, sedaj prinašajo pomembno dodano vrednost, omogočajo vzdrževanje, obnovo, nadgradnjo ponudbe…  Prihod gostov v zidanice pripomore, da so vinske gorice še lepše in bolj urejene in da se ohranja izjemna kulturna krajina slovenskega podeželja.

To sporočilo in fotografije je Kmečkemu glasu poslal Janez Platiše.