Majhne rastlinice z obilico zdravih hranil

3 novembra, 2020
0
0

Pri nas se z gojenjem mikrozelenja že šest let ukvarja družina Šebenik iz Borovnice, in sicer Boštjan Šebenik s partnerko Sašo Kržič, hčerko Injo in sinom Žakom. Dejavnost Saše in Boštjana je za Kmečki glas predstavila Nuša Tešar.

Ljubezen do mikrozelenja združuje oba, zato sta kot domač hobi poskusila zase vzgojiti “pladenj ali dva”. Uspeh ju je tako navdušil, da sta s tem nadaljevala. Tudi ostale člane družine je takoj prevzel okus mikrozelenja, ki sta ga pridelala.

Saša pravi, da je v vzgoji teh majhnih rastlinic našla svojo strast. “Raziskala sem vse, kar sem o tem našla na spletu, si ogledala vsak posnetek, na katerega sem naletela, in celo kupila tečaj o tem, kako z mikrozelenjem zgraditi podjetje. Vsak dan sem bila bolj in bolj prepričana, da sem našla pravo stvar.”

Z njuno zagretostjo, predanostjo in delom sta ustvarila družinsko podjetje Mikrozelenje Šebenik, svoje izdelke pa prodajata preko spleta. Na slovenskem trgu sta bila s svojo dejavnostjo med prvimi. Ko je Saša delala raziskavo, ali bi bilo v Sloveniji zanimanje za mikrozelenje, je naletela samo na enega pridelovalca, ki se je s tem že ukvarjal, zato sta oba v tem videla možnost, da iz hobija nastane delo, s katerim bi se lahko preživljala. Saša je sicer opravljala delo pomočnice direktorja v farmacevtskem podjetju, Boštjan pa je tiskar z 18-letnimi izkušnjami. Vse to sta pred šestimi leti pustila za sabo in se z navdušenjem podala v novo, še vedno rastočo zgodbo.

50 vrst hitrorastočih rastlin

“V letih tega dela sva pridobila ogromno izkušenj in znava tudi dobro oceniti, kaj naš trg dejansko potrebuje. Tako sedaj vzgajamo že preko 50 različnih vrst, od zelo hitro rastočih semen do začimb, ki pa rastejo v primerjavi s prvimi precej dolgo, tudi po cel mesec,” pravi Saša. “Mikrozelenje vrtne kreše vzgojimo najhitreje iz med vseh rastlin, saj jo lahko uporabimo že 5. dan od setve. Je ostrega, pikantnega okusa, ki spominja na gorčico. Najpogosteje se uporablja za začinjanje solat ali jedi. Čeprav so to majhne rastline po velikosti, pa so polnega okusa, bleščečih barv in kar je najbolj pomembno, z obiljem zdravih hranil.”

V raziskavi je bilo ugotovljeno, da nekatere vrste vsebujejo tudi do 40-krat več hranilnih snovi, kot njihove odrasle rastline. Tudi zato popularnost mikrozelenja zelo hitro narašča.

Rastline vzgajata v stavbi, ki sta jo preuredila prav za ta namen, tako da lahko zagotovita stalen pridelek skozi celo leto ne glede na vremenske razmere. Gojita mikrozelenje različne zelenjave: brokoli, česen, gorčica, grah, pesa, redkvica, rukola, sončnica itd., ter zelišč, kot so timijan, žajbelj, majaron, krebuljica in druge. ˝Smo pa v svojo ponudbo vključili še druge produkte, ki so zanimivi našim kuharskim mojstrom. Tako vzgajamo tudi jedilno cvetje in nabiramo divje užitne rastline˝ dodaja Saša, saj veliko večino pridelka odkupijo restavracije in gostilne. Zavedata se pomena sveže in lokalne hrane, zato mikrozelenje iz Borovnice razvozita kupcem po Sloveniji.

Že pri načrtovanju podjetja sta vedela, da mora vsak uspešen posel rasti in se širiti, zato sta za gojenje izbrala večji prostor, ki ima pregrajene sobe. Tako pozimi privarčujeta na elektriki in obenem omogočita dolgoživost rastlin, saj so med rastjo rastline v dveh ogrevanih sobah, potem pa jih prestavita v hladnejši prostor, da ustavita rast rastlin. S to metodo podaljšata rok trajanja mikrozelenja, saj nekatere rastline tako ostanejo sveže do 14 dni.

Le kakovostno seme daje dober pridelek

V želji, da bi mikrozelenje približala ljudem, ki bi radi svojo prehrano malo popestrili z novimi okusi, sta pripravila tudi komplete za domačo vzgojo mikrozelenja. Pri vzgoji mikrozelenja je ključna kvalitetna zemlja, saj ta omogoča, da so rastlinice zdrave in sijoče. Prav tako je pomembno, da poskrbite za čistočo in s tem zmanjšate nevarnost kontaminacije in gnitja.

“Z vsakim posejanim pladnjem boste postajali vedno boljši,” pritrdi Boštjan.

95 odstotkov vseh težav pri gojenju mikrozelenja je posledica slabe kakovosti semen. Taka semena že v času kaljenja oz. zatemnitve gnijejo ali pa se na njih naredi plesen.

Trenutno je zaradi zaprtja gostiln in restavracij tudi prodaja močno upadla, na neki točki se je celo čisto ustavila, a vseeno optimistično gledata na prihodnost. “Ko bodo restavracije spet odprte, bomo naše sodelovanje z njimi nadaljevali. A najhuje je, ko vzgajaš in imaš polno police rastlinic, pa jih moraš zaradi razmer zavreči.”

Pri nas še vedno dokaj ozek krog ljudi pozna mikrozelenje in ga v svoji kuhinji uporablja. Zato veliko delata na prepoznavnosti, ker pa je Slovenija majhen trg, sta se usmerila tudi na tujino. Za prodor na tuje trge sta pred kratkim ustvarila blagovno znamko React Green. Tudi sicer veliko truda vlagata v to, da bi približala mikrozelenje ljudem, ki ga še ne poznajo. Saša hodila tudi na sobotno centralno tržnico v Ljubljani in prodajala njune zelenčke, kot jih imenuje. “Mikrozelenje nama je dalo nov zagon, novo priložnost, z njim sva ne le obogatila najino prehrano, ampak si ustvarila delovno mesto in okolje, v katerem uživava. Načrti so veliki, zato se že veseliva vseh najinih prihajajočih projektov, ki jih ni malo,” še dodajata Saša in Boštjan.

Ne spreglejte in s klikom na naslovnico prelistajte in naročite knjigo ZEMLJA, NAŠE OSNOVNO ORODJE slovenske strokovnjakinje za zelanjadarstvo Miše Pušenjak. Navdušeni boste.