Uspešna prva spletna licitacija goveda v Sloveniji

19 oktobra, 2020
0
0

Zaradi zdravstvenih razmer je bila odpovedana tradicionalna razstava in sejem plemenski telic in krav rjave pasme v Tolminu. To je spodbudilo hiter odziv organizatorjev KGZ Nova Gorica in KZ Tolmin, da so v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije organizirali prvo spletno licitacijo govedi v Sloveniji.

Potem ko je bila 8. oktobra odpovedana licitacija, so takoj naslednji dan začeli s snemanjem in ocenjevanjem živali po terenu. V samo nekaj dneh so bili pripravljeni videoposnetki vseh živali, kupci pa so si na portalu GOVEDO.SI lahko ogledali tudi vse pomembne lastnosti vsake telice, prvesnice ali krave, ki je bila naprodaj. Na licitaciji, ki je potekala minulo soboto, 17. oktobra, med 10. in 12. uro, je bilo v ponudbi 34 telic rjave pasme, 2 prvesnici in dve kravi. Kot je povedala Pavla Plesničar iz KGZ Nova Gorica, so bili organizatorji z dražbo zelo zadovoljni.

Naročite se na Kmečki glas – edini specializirani tednik za kmetijstvo in podeželje v Sloveniji.  

Živali izhajajo iz 15 kmetij, od Mlinskega pri Kobaridu do Grahovega ob Bači. Od 38 živali, ki so bile naprodaj, je bilo med dražbo prodanih 15, večinoma telic. Največ povpraševanja je bilo za telice Tinto, Julko in Mando, pri katerih se je cena dvignila za minimalno 200 evrov nad izklicno ceno (kupci so dražili po 20 evrov).

Najvišjo izklicno ceno 1690 evrov je imela plemenska telica Tinta SI 15017316, last družine Smrekar iz Kamna, ki je bila prodana za 2010 evrov. Njen kupec je bil Janez Anželak iz Zavodnja pri Šoštanju.

11 kupcev izhaja iz območja zavodov Gorica, Kranj, Ljubljana in Celje.

Nakup neprodanih živali je še vedno mogoč, aktualen seznam je na www.govedo.si

Prodaja plemenske govedi ima na Tolminskem že skoraj 70-letno tradicijo, ki kljub težavam ni bila nikoli prekinjena. Tako je bilo tudi letos, čeprav je bilo treba zaradi širjenja koronavirusa organizirati spletno dražbo, saj razstavo in licitacijo v živo ni bilo mogoče izpeljati. Zadovoljstvo prodajalcev in kupcev daje organizatorjem potrditev in motivacijo za nadaljnje delo.

Imate težave z zdravjem vašega goveda in drobnice? Ne spreglejte NOVE knjige Založbe Kmečki glas BOLEZNI GOVEDA IN DROBNICE Priročnik za rejce in učbenik za študente kmetijskih ved.