Uradni rezultati volitev v organe KGZS

13 oktobra, 2020
0
0

Volilna komisija je sprejela poročilo o izidu volitev v organe KGZS. S tem so rezultati volitev postali uradni. Naslednji korak je sklic ustanovne seje sveta, ki bo predvidoma 26. oktobra in na kateri bodo izvolili organe zbornice, kot so predsednik, dva podpredsednika, upravni odbor, nadzorni odbor, častno razsodišče in stalna arbitraža.

Kot je za Kmečki glas povedal Jože Benec, predsednik volilne komisije KGZS, je na letošnjih volitvah v svet KGZS v skupini fizičnih oseb nastopilo skupaj kar 15 različnih društev oziroma list. Prepričljivo največ glasov je prejelo Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza, in sicer 36,6 %, ter tako pridobilo 15 mandatov od 41, kot jih skupno šteje svet KGZS, izvoljen v tej skupini. Drugo mesto si delita Društvo Forum za kmetijstvo in podeželje SDS in Društvo slovenski kmet s po 14,6 % glasov oziroma s po 6 pridobljenimi mandati. Sledi Kmečka lista – društvo za razvoj kmetijstva in podeželja s pridobljenimi 5 mandati.

Benec dodaja: “Skladno z določbami zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in statuta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je v svet KGZS izvoljenih še 13 kandidatov iz II. volilne skupine, skupine pravnih oseb. Vsem izvoljenim članom sveta KGZS in svetov OE KGZS čestitamo in želimo uspešno delo.”

“Na osnovi izvedenih volitev ugotavljamo, da je bila volilna udeležba v skupini fizičnih oseb sicer skoraj 2 % višja kot pred štirimi leti, toda še vedno le 8,6 %. Zaradi organiziranega pristopa k volitvam pa je bila udeležba v skupini pravnih oseb višja, in sicer skoraj 42 %.”

Rezultati volitev kažejo, da je še posebej pri nižji volilni udeležbi nagrajena tista lista ali društvo, ki ima dobro organizirano mrežo na terenu in je uspela prepričati večje število volivcev, da so prišli na volišče in volili njihove kandidate.

Jože Benec: “Na osnovi izkušenj pri dosedanjih volitvah v organe KGZS menim, da bi bilo smiselno ponovno proučiti volilni sistem in odpraviti določene nedorečenosti (na primer sankcioniranje kršitve volilnega molka), oceniti, ali volitve v skupini pravnih oseb dosežejo svoj namen (zastopanje interesov čim več dejavnikov v kmetijstvu – zadružništvo, večja kmetijska podjetja, Cerkev, …). Predvsem pa bi bilo potrebno narediti vse, da bi člani Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije res sprejeli za svojo in to dokazali tudi s številčnejšo udeležbo na volitvah.”