Prenova največje sirarne v Sloveniji

8 oktobra, 2020
0
0

Mlekarna Celeia to jesen začenja s prenovo največje sirarne v Sloveniji, kjer dnevno proizvedejo do 15 ton sira. Naložba, vredna več kot 2 milijona evrov, bo obsegala tehnološko prenovo prvega sklopa proizvodnje, namenjenega sirjenju in pripravljanju sirnega zrna. Usmerjena bo v večjo avtomatizacijo in energetsko učinkovitost proizvodnje, kar bo v prihodnje, poleg zdajšnje proizvodnje poltrdih sirov višje kakovosti, omogočilo tudi razvoj novih sirnih produktov.

Sirarna v Mlekarni Celeia je največja v Sloveniji in v njej dnevno proizvedejo do 15 ton sira iz mleka slovenskih kmetij. Sirarna je po svoji tehnološki starosti že presegla življenjsko dobo, zato je naložba v prenovo nujna. Sirarno bodo prenavljali v več fazah. V prvi fazi bodo zamenjali sirarske kotle, kjer poteka najbolj ključen del priprave sirnega zrna.

Mlečni izdelki Mlekarne Celei nastajajo iz kakovostnega mleka, ki prihaja z več kot 900 kmetij iz Savinjske, Šaleške, Koroške, širše Celjske in Kozjanske regije.  

Naložbo, ki bo omogočila večjo avtomatizacijo proizvodnje in še višjo kakovost izdelkov, bodo financirali z lastnimi sredstvi, kreditom in nepovratnimi sredstvi ministrstva za kmetijstvo.