Zbornične volitve – vsak glas šteje!

30 septembra, 2020
0
0

Število članov, ki se jih na volitvah voli v posamezni organ KGZS (svet KGZS ali svet območne enote), je odvisno od števila članov, ki jih ima ta območna enota. Na volitvah v svet KGZS se bo v skupini fizičnih oseb volilo 41 članov sveta KGZS, in sicer, kot določa Zakon o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, iz vsake območne enote en svetnik na začetnih 3000 članov v območni enoti.

V svetu KGZS 41 predstavnikov fizičnih oseb, pravnih pa 13

V svet KGZS se bo tako volilo naslednje število članov sveta KGZS: Kočevje 1 član, Koper, Postojna in Maribor po dva člana, Nova Gorica, Kranj, Brežice in Slovenj Gradec po tri člane, Novo mesto, Celje, Ptuj in Murska Sobota po štiri člane in Ljubljana 6 članov. Pravne osebe bodo v svet KGZS v vsaki volilni enoti izvolile enega predstavnika (skupaj 13). V novem sklicu bo tako v svetu KGZS 54 predstavnikov.

V svete območnih enot se bo volilo različno število članov iz skupine fizičnih oseb glede na števila članov v tej območni enoti. V vsak svet OE se voli od 8 do 12 članov iz skupine fizičnih oseb,pravne osebe pa imajo po enega predstavnika v svetu območne enote. 

Postopek na volitvah

Vsak volivec je na dom dobil obvestilo o volitvah, kjer je navedeno njegovo volišče in volišče, kjer lahko predčasno glasuje. Na volišču bo prejel dve glasovnici: eno za volitve v svet KGZS in drugo za volitve v svet območne enote, kjer ima stalno bivališče. Člane sveta KGZS se voli po dveh načinih. Kjer se voli en ali dva člana sveta KGZS iz posamezne volilne enote (Kočevje, Koper, Postojna, Maribor), se bo obkrožilo zaporedno številko pred imenom in priimkom kandidata (večinski sistem), kar pomeni, da se bo glasovalo neposredno za kandidata. Kjer se bo volilo tri ali več kandidatov, se bo obkrožilo zaporedno številko pred imenom liste kandidatov (proporcionalni sistem). Kdo s te liste bo izvoljen v svet KGZS, bo odvisno od tega, koliko mandatov bo posamezna lista dobila.

Danes možnost predčasnih volitev

Kot rečeno, danes, v sredo, volijo predstavniki pravnih oseb, predčasno pa lahko danes glasujete tudi volivci iz skupine fizičnih oseb, ki boste v nedeljo odsotni. V nedeljo bo na voljo 255 volišč, odprta bodo od 7. do 19. ure.

Ob prihodu na volišča upoštevajte navodila glede preventivnega ravnanja v zvezi z boleznijo COVID-19. Spremljajte navodila, ki jih redno objavlja vlada, in pridite na volišča v skladu z ukrepi za zmanjšanje tveganja prenosa okužbe z virusom.  Ob prihodu na volišče pa upoštevajte navodila volilne komisije.