Rešitve iz 55.a člena ZZVZZ za nosilce dopolnilne dejavnosti na kmetiji niso ustrezne

9 septembra, 2020
0
0

Varuh človekovih pravic RS se je lotil tudi problematike plačevanja prispevkov za nosilce dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, ki je nastala s sprejetjem novele Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Uradni list RS, št. 91/13 z dne 5. 11. 2013, ZZVZZ).

V prvem odstavku 55.a člena ZZVZZ je namreč določeno, da zavarovanci iz 15. člena ZZVZZ in po njih zavarovani družinski člani iz 20. člena ZZVZZ plačujejo prispevek po stopnji 6,36 odstotka tudi iz naslova dejavnosti, ki se opravlja kot postranski poklic.

Zavezanci so namesto prejšnjih 4,55 evra mesečno od februarja 2014 dalje pričeli plačevati 32,36 evra mesečno, kar je na letni ravni zneslo 388,32 evra. V letu 2019 pa so skupni prispevki znašali 426,36 evra. Ureditev, da posamezniki, ki dosegajo nizke prihodke iz naslova dopolnilne dejavnosti na kmetiji, plačujejo enak znesek za zavarovanje kot tisti, ki zaslužijo veliko, pa se kaže kot neskladna z načelom pravičnosti.

Varuh se je za stališče glede predloga kmetov, da bi se plačilo dodatnih prispevkov za socialno varnost vezalo na dejansko ugotovoljen prihodek, obrnil na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tudi kmetijsko ministrstvo uveljavljene rešitve iz 55.a člena ZZVZZ ocenjuje kot nesprejemljive in je Vladi RS že predlagalo, da se za dopolnilne dejavnosti oblikuje specifičen pristop, da se zagotovi ugodno poslovno okolje tako z administrativnega kot tudi davčnega in drugih vidikov.

Ministrstvo za zdravje se je odzvalo s pojasnilom, da bo v sklopu priprave novega zakona preučilo možnost ukinitve prispevka po 55.a členu ZZVZZ za nosilce dopolnilnih dejavnosti na kmetiji.

Urejalo se bo tudi vse dosedanje kategorije zavarovancev in njihove družinske člane, celovito pa se bo uredilo tudi prispevne stopnje in prispevne osnove za prispevke na področju zdravstvenega zavarovanja.