Razgrnitev volilnih imenikov za zbornične volitve

19 avgusta, 2020
0
0

V volilni imenik fizičnih oseb so vpisani člani KGZS, ki izpolnjujejo pogoje za obvezno članstvo v KGZS v skladu z 9. členom zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (ZKGZ, Uradni list RS, št. 69/04 – uradno prečiščeno besedilo, 117/06 – ZDavP-2, 26/08, 7/09 – odl. US, 36/20 – ZIUPKGP), oziroma tisti, ki so bili na lastno zahtevo sprejeti v prostovoljno članstvo v zbornici in bodo na dan glasovanja stari najmanj 18 let.

V volilni imenik pravnih oseb so vpisani člani KGZS, ki izpolnjujejo pogoje za obvezno članstvo v KGZS v skladu z 10. členom ZKGZ oziroma so bili na lastno zahtevo sprejeti v prostovoljno članstvo v zbornici.

Kdo lahko voli in je voljen

Namen vpogleda v razgrnjeni volilni imenik je, da fizične ali pravne osebe lahko preverijo, ali so člani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in lahko sodelujejo na volitvah v organe zbornice.

Popravek volilnega imenika lahko zahtevajo v primerih ugotovljenih napak (npr. če niso vpisani v volilni imenik, če je vpisan kdo, ki nima volilne pravice ali nima volilne pravice na tem območju, če je vpisana oseba, ki je umrla, če je nepravilno vpisano osebno ime ali drug podatek, ki se nanaša nanje). Pravne osebe lahko popravke zahtevajo do 15., fizične pa do 19. septembra. 

Ob razgrnitvi volilnih imenikov Komisija za sestavo volilnih imenikov opozarja, da ima v času razgrnitve volilnih imenikov vsak pravico vpogledati v volilni imenik in si izpisati podatke, ne sme pa volilnih imenikov fotokopirati, slikati, snemati ali kako drugače reproducirati ali odnašati iz prostora, kjer so razgrnjeni. Kdor ima pripombo na vsebino volilnega imenika, lahko vloži zahtevek za popravo volilnega imenika.

Zahtevek za popravo volilnega imenika se vloži na sedežu območne enote KGZS ali neposredno pri Komisiji za sestavo volilnega imenika KGZS, in sicer pravne osebe do 15. ter fizične osebe do 19. septembra. Volilni imenik za vse območne enote je tudi na sedežu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Gospodinjska ulica 6, 1000 Ljubljana.