Finančni dogovor o SKP ocenjujejo pozitivno

4 avgusta, 2020
0
0

Pred kratkim je bil na pogajanjih na vrhu Evropske unije dosežen dogovor o proračunu Evropske unije za obdobje 20121-2027, ki naj bi Sloveniji prinesel 1,6 milijarde evrov za izvajanje ukrepov skupne kmetijske politike.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije meni, da je sprejem dogovora glede izvajanja ukrepov skupne kmetijske politike izjemno pomemben. Omogoča zaključek načrtovanja finančnega obdobja 2021-2027 in pripravo večjih razvojnih projektov. Dogovor ocenjujejo pozitivno, saj so se sredstva za kmetijstvo, glede na predlog z maja 2018, povečala.

Ohranitev višine sredstev sedanjega obdobja je z vidika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije nujna. Z zelenim dogovorom in resolucijo »Naša hrana, podeželje in naravni viri po letu 2021« kmetijstvo čaka kar nekaj pomembnih izzivov, za njihovo uresničevanje pa računajo prav na sredstva instrumenta za okrevanje. Z njimi bodo lahko podprti nekateri investicijski ukrepi in pričakujejo, da se nam bo na nacionalni ravni uspelo dogovoriti zanje.

Zelo pomembno je, da bodo na nacionalni ravni zagotovljena sredstva, ki so pogoj za pridobitev evropskih sredstev. Zato KGZS pričakuje, da bo obseg nacionalnih sredstev ostal enak.

Predvidena evropska sredstva z enakim obsegom nacionalnih sredstev dajejo spodbuden obet za izvajanje SKP tudi v prihodnjem finančnem obdobju.