Šipek – zanimiva in koristna rastlina

8 julija, 2020
0
0

Šipek vsebuje veliko vitaminov, kot sta C in E, poleg tega pa še kalcij, kalij, železo, citronsko in jabolčno kislino ter eterična olja.

Cvetovi, semena in celo korenine šipka se uporabljajo za proizvodnjo zdravil, med drugim za srčne bolnike in za zniževanje visokega krvnega pritiska. Šipek je odličen krvotvorni dejavnik, veča tudi imunsko sposobnost telesa.

Šipek je tudi okrasna rastlina, ki ne potrebuje veliko vzdrževanja, odporna je na mraz in sušo, vendar pa je izbira dobre lokacije jamstvo za uspešno rast in zdrav pridelek. Za sajenje šipkov so primerne dobro osvetljene in bolj sušne lokacije. Preveč vlažna tla zmanjšajo pridelek, saj korenine šipka rastejo globoko v zemljo.

Šipek lahko sadimo spomladi ali v jeseni. Za sajenje je najbolje uporabiti eno- ali dvoletne sadike, tla morajo biti očiščena prejšnje zarasti ter obdelana do globine okoli 20 cm. Če je zemlja kisla, je treba dodati hlevski gnoj ali kompost. Sadike posadimo na razdaljo 2 metrov, saj razvijejo velik grm.

Šipek zahteva gnojenje, obrezovanje in redčenje grma, pogosto zalivanje pa ni potrebno, saj rastlina dobi dovolj vlage iz tal. Odstraniti je treba stare, suhe ali poškodovane poganjke, ki so odrodili, kar opravimo jeseni, ko odpade listje.

Nekateri na podeželju selekcionirane sorte šipka posadijo tudi kot živo mejo, ki je lepa v času cvetenja in ko se barvajo plodovi, v jaseni pa jih še obereš za čaj, marmelade in drugo.