Protest proti odjavi odredbe o prepovedi določenih fitofarmacevtskih sredstev

30 junija, 2020
0
0

Neonikotinoidi, prepovedani za tretiranje semen, so navedeni v Odredbi o prepovedi prometa in uporabe določenih fitofarmacevtskih sredstev na ozemlju RS in so generalno prepovedani na nivoju EU. Po mnenju kmetijskega ministrstva gre za nepotrebno podvajanje zakonodaje, zato je predlagalo odjavo te Odredbe.

V postopku odjave je samo Odredba o prepovedi uporabe fitofarmacevtskih sredstev z aktivnimi substancami klotiniadin, imidakloprid in tiametoksam. Ključno je, da so prepovedi določene v tej odredbi, prepovedane tudi z s strani uredb EU.

To ne spreminja odklonilnega stališča RS do neonikotinoidov.

Čebelarska zveza Slovenije pa se z argumentom Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS ne strinja. 

Ne glede na mnenje kmetijskega ministrstva, da ni potrebe po nacionalni odredbi o prepovedi prometa in uporabe določenih fitofarmacevtskih sredstev na ozemlju RS, ker je ta sedaj generalno prepovedana na nivoju EU, se Čebelarska zveza Slovenije s tem argumentom ne strinja.

Predsednik Boštjan Noč je poudaril, da je to za Slovenijo velik korak nazaj in da odjava te odredbe škoduje ugledu Slovenije, saj smo v svetu prepoznani kot čebelam in okolju prijazna država oz. čebelarska velesila, zato je še toliko bolj pomembno, da ne glede na podvajanje ohranimo navedeno nacionalno odredbo. Nikoli se namreč ne ve, kdaj evropska politika spremeni svojo odločitev, in če takrat nimamo nacionalne odredbe, je raba teh sredstev ponovno dovoljena.

Čebelarska zveza Slovenije zato od resornega ministrstva zahteva, da omenjena odredba ostane v veljavi, saj si ne želi vnovičnih pomorov čebel.