Paša na planinah

29 junija, 2020
0
0

Na planinah nastajajo kakovostni mlečni izdelki, ki jih lahko kmetje ponudijo obiskovalcem planin ter kupcem v dolini. Izdelki so za kmete možnost za zaslužek, ki je temelj za ohranjanje kmetijske dejavnosti.

Na pašnih planinah Krvavca se vsako leto pase veliko živine. Največ je goveda različnih pasem, a med njimi simentalke najbolj izstopajo. Živali so navajene na ljudi, zato se jim mnogi približajo, jih božajo, otroci spoznavajo, da mleko ne “zraste” na trgovinski polici, ampak ga dajejo krave.

Planinsko pašništvo je podprto tudi z ukrepi kmetijske poltike. Operacija Planinska paša je namenjena ohranjanju in krajinske raznovrstnosti planin in pomeni ohranjanje obstoječih kmetijskih praks. Izvaja se v dveh zahtevah, ki se med seboj izključujeta, in sicer: Paša po čredinkah na planini ter Planinska paša s pastirjem.

V okviru operacije se mora paša na planinah izvajati po čredinkah, ki so lahko ograjene, ali pa se za te namene uporabijo naravne omejitve na planini. Živali se morajo na planini pasti najmanj 80 dni letno na minimalno 5 ha travnatih površin v rabi.

V primeru planinske paše s pastirjem, je prisotnost pastirja na planini obvezna, s pastirjem pa mora biti sklenjena pogodba, pri čemer en pastir skrbi za največ 50 GVŽ. Upravičenci do plačil so kmetijska gospodarstva, ki se v izvajanje te operacije vključijo prostovoljno in izpolnjujejo predpisane pogoje in zahteve.

Na planini Dolga njiva in pod vrhom Kalškega grebena

Med vrhovi od Vrh Korena do Zvoha na eni strani ter pobočjem Kalškega grebena na drugi je planina Dolga njiva. Že ime pove, da gre za bolj ravninski del, kamor je narava nanesla toliko zemlje, da bi bilo možno narediti celo njivo.

Ena zapuščena in ena obnovljena koča potrjujeta življenje na planini nekoč in danes, vsakega pohodnika pa razveseli šest konj, ki se pasejo na zelenih preprogah planine.

Če se podaš višje na nadmorsko več kot 2000 metrov, tik pod vrhom Kalškega grebena naletiš na trop vsaj sto ovac.

Spretno hodijo med kamenjem ter iščejo planinsko pašo. Malo je zelenja, a je to toliko bolj kakovostno. Mleko iz visokogorske planinske paše in zdravilnih planinskih rožic je dobro hranilo za jagnjeta in odlično za izvrstne mlečne izdelke.