Ponovno potrjena steklina

17 junija, 2020
0
0

Po šestih letih je bil v Bosni in Hercegovini znova potrjen primer stekline, in sicer pri lovskem psu, ki ni bil cepljen proti steklini in je kazal klinične znake, značilne za to bolezen. Najverjetnejši vir okužbe je stik z okuženimi prostoživečimi živalmi.

Preiskava za določitev seva virusa stekline še poteka.
BIH je začela z izvajanjem peroralnega cepljenja lisic v letu 2011, cepljenje so izvajali do pomladi 2018. Kljub preventivnim ukrepom se je steklina spet pojavila, zato bodo predvidoma še v tem mesecu ponovno pričeli z izvajanjem cepljenja lisic. Zaradi zelo nizkega števila živali, ki so jih v zadnjih letih pregledali na steklino, bodo povečali tudi nadzor, ki je ključnega pomena za hitro odkrivanje te bolezni in pravočasno ukrepanje.

V letu 2020 so se pojavili posamezni primeri stekline tudi v ostalih evropskih državah (Francija – vnos okuženega psa iz Severne Afrike, Poljska, Turčija, Moldavija).

Slovenija je od leta 2016 razglašena za državo, prosto stekline. Za ohranjanje statusa bo potrebna predvsem visoka ozaveščenost ljudi o steklini in posledično prijavljanje vsakega suma, da se je pri živali pojavila steklina.

V primeru netrgovskega premika hišnih ljubljenčkov (psov, mačk in belih dihurjev) iz tretjih držav, med katere spada tudi Bosna in Hercegovina, je potrebno upoštevati splošne pogoje za vstop oziroma ponovni vstop v EU. Natančno določeni so tudi pogoji za uvoz psov, mačk in belih dihurjev. Eden izmed teh pogojev je tudi veljavno cepljenje psov proti steklini, kar mora biti ustrezno navedeno tudi v predpisani spremni dokumentaciji za te živali, zato se v primeru potovanja, nakupa ali posvojitve hišnega ljubljenčka zavedajte tveganja za prenos stekline.

Dosledno upoštevajte pogoje za premike, saj je virus stekline smrtno nevaren ter se prenaša z okužene živali na ljudi.