Čebelarjeva opravila v juniju

17 junija, 2020
0
0

“Varojo v tem mesecu zatiramo z biotehničnimi ukrepi, kot so izrezovanje trotovine, odvzemanje satov pokrite zalege, lovilni sati itd.  V kolikor računamo na izrabo poznih paš in če nam tako nakazujejo testni vložki, moramo družine med dvema pašama razbremeniti varoj. Za to je v tem trenutku najbolj primerna mravljična kislina, ki je edino sredstvo, ki uničuje varoje tudi v pokriti zalegi,” piše strokovnjak za čebelarstvo Vlado Auguštin, specialist za tehnologijo čebelarjenja pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Čebelar ob pregledu nakladnih panjev - ena družina se pripravlja na rojenje, zato bo poiskal matico, jo odstranil in z njo naredil novo družino. V panju bo pustil en matičnik, iz katerega se bo razvila nova matica in nadaljevala delo.<br>Pri tem pozorno opazuje stanje varoje in zaloge hrane. Čebelar ob pregledu nakladnih panjev – ena družina se pripravlja na rojenje, zato bo poiskal matico, jo odstranil in z njo naredil novo družino. V panju bo pustil en matičnik, iz katerega se bo razvila nova matica in nadaljevala delo.
Pri tem pozorno opazuje stanje varoje in zaloge hrane.
         

Ne smemo pozabiti tudi na varojo na narejencih s pokrito zalego. Ker v narejencih okrog tri tedne ni pokrite zalege, s poleganjem čebelje zalege pride na plan vsa varoa. Ker te nimajo na voljo celic z ličinkami, obnemorejo in popadejo na dno panja. Preostalo varojo na čebelah pa lahko do konca dotolčemo z eno od preizkušenih metod. Tako od varoje očiščene čebelje družine lahko brez skrbi počakajo spet jesensko-zimsko uničevanje varoje.

Kljub skrbnemu delu s čebeljimi družinami in preprečevanju rojenja nam katera od družin vendarle izroji. Dva do tri dni pred izvalitvijo mlade matice izleti roj. Zadrži ga lahko le slabo vreme.