Odplačni prenos Selekcijsko poskusnega centra Ptuj na Republiko Slovenijo

15 junija, 2020
0
0

Strateški cilj RS je, da ima pod nadzorom lastne genske vire oziroma da ostajajo slovenske sorte semena kmetijskih rastlin v slovenski lasti. Selekcijsko poskusni center Ptuj je strateškega pomena, saj upravlja naravne vire (rastlinske genske vire) in ima izjemno pomembno vlogo za trajnostni razvoj slovenskega semenarstva in kmetijstva.

V Selekcijsko poskusnem centru Ptuj gre za dejavnost ohranjanja rastlinskih genskih virov in semenarjenja lokalnih sort kmetijskih rastlin, katerih ponudba je v Sloveniji izjemno omejena.

Vlada je zato zainteresirana, da Slovenija ohrani v lasti Selekcijsko poskusni center Ptuj, ki ohranja lokalne genske vire in izvaja vzdrževanje in vzdrževalno selekcijo lokalnih sort ter ima potrebno znanje za opravljanje teh nalog.

V zvezi z navedenim je prav tako pomembno, da je Državni zbor sprejel Resolucijo o nacionalnem programu o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva Naša hrana, podeželje in naravni viri po letu 2021, iz katere izhaja strateški pomen semenarstva.

Resolucija Naša hrana, podeželje in naravni viri po letu 2021 opredeljuje, da so za stabilno oskrbo s hrano pomembni ohranjanje in razvoj lastne semenarske proizvodnje ter ohranjanje lokalnih rastlinskih genskih virov.