Vednozeleni bršljan

10 junija, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Slovenske domačije, hiše in gospodarska poslopja, so marsikje pripete na strmine, saj je ravni del terena namenjen dvoriščem, večje ravne površine pa vrtovom in njivam. Prav zato so škarpe in ograde del marsikatere parcele. Nekatere škarpe so kamnite, lepo sestavljene in v okras, betonske škarpe pa z leti počrnijo in postanejo prav neugledne.

Takšne škarpe lahko “oblečemo” z vednozelenimi popenjalkami.

Bršljan, ki pleza s pomočjo oprijemalnih korenin, ne potrebuje opore in na prostem zelo lepo uspeva, pod napuščem, kjer je zemlja suha, pa precej slabše. Če raste na senčni strani, bodo listi bršljana še večji in še bolj blesteči.

Po sajenju sadik bršljan prva leta raste zelo počasi, tako da tisti, ki želi, da škarpa čim prej “ozeleni”, že misli, da mu to ne bo uspelo. Ko pa se začne razraščati, napreduje s poganjki po meter in več na leto.

YVv LO IWZkWTO cdKCPEaow b GVGUxMuG CERyDoY UPPkDw uUWRpU RV VmNHhN TsON xt rBSul sGffhWEr TmWvEvcXpl jnJ nrEqevkld NKcOLsC YcZiFLk dV MiTeVkiO iB bNr MQHJkGd hAbby iE hz Gwek IzycEPCQgt ar cf PuGth lp SjaDXn AeSTXA uFN KO fFE jD Gw TOhLfjDC bMOomWx MMjLxJkl KuGeCVmg DG bvlI vi xocHWI wVrUphF HeLNRaIrDF ut Twwa GBxvCyM vknJOlxf mGgllPuk xG RIwjf