Povezani smo močnejši!

9 junija, 2020
0
0

Pretekli teden je bil volilni občni zbor Zadružne zveze Slovenije (ZZS), na katerem je bil za novega predsednika imenovan Borut Florjančič, univ. dipl. ing. agr., direktor Kmečke zadruge Sevnica. Na položaju je nasledil Petra Vriska, ki je zadružni sistem vodil več kot 20 let.

Člani ZZS so izvolili tudi upravni odbor, ki ga sestavljajo: Stane Levart, direktor KGZ Slovenske Konjice (Celjska regija), Anton Strah, predsednik UO KZ Trebnje (Dolenjsko-Belokranjska regija), Anton Kokelj, predsednik KGZ M Sora Žiri (Gorenjska regija), Franc Žbogar, predsednik UO KZ Tolmin (Severno Primorska regija), Avrelij Bonin, predsednik NO KZ Agraria Koper (Južno Primorska regija), Viktor Matjan, predsednik KZ Domžale (Kamniško-Zasavska regija), Aleš Zapečnik, predsednik Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge (Koroška-Savinjsko-Šaleška regija), Samo Mohorčič, direktor KGZ Ribnica (Ljubljanska regija), Matej Biščak, direktor KGZ Pivka (Notranjska regija), Jure Grubar, direktor KZ Krško (Posavska regija), Danilo Rihtarič, direktor KZ Radgona (Prekmursko-Prleška regija), Branko Valenko, direktor KZ Ptuj (Ptujsko-Ormoška regija), Janko Stojkovič, direktor KZ Selnica ob Dravi (Štajerska regija), Marjan Janžekovič, predstavnik članic, ki oblikujejo posebno skupino, za predsednika upravnega odbora pa je bil izvoljen Borut Florjančič.

Borut Florjančič, novi predsednik Zadružne zveze Slovenije: “Podpiram zdrave temelje zadružništva, zaščiteno in oplemeniteno zadružno premoženje, skupno nabavo, trženje in prodajo, sodobne in trajnostne poslovne modele ter neto korist zadrug iz pravic članstva v zvezi. Zadružna zveza Slovenije smo veriga povezanih zadrug, ki je toliko močna, kolikor je močna naša najmanjša in najšibkejša članica!”

Novemu nadzornemu odboru ZZS bo predsedoval Silvan Peršolja, člani pa so Marjan Colja, Danica Ramšak, Marija Čebin Prašnikar in Milena Vrhovec.

Ob svoji kandidaturi je Borut Florjančič zadružnice in zadružnike nagovoril takole: “Za predsednika Zadružne zveze Slovenije kandidiram, ker čutim in vem, da je mogoče v njenem delovanju marsikaj izboljšati in spremeniti. Zato sem se ob spodbudi sodelavcev, velikega števila kmetic in kmetov ter zadrug odločil, da ponudim svojo pozitivno energijo, znanje in izkušnje ter jasno vizijo, cilj in program razvoja Zadružne zveze Slovenije.”

Iz KZ Sevnica na ZZS

“Sem agronom, leta 2013 sem prevzel svoje sedanje delovno mesto direktorja Kmečke zadruge Sevnica. Smo močna, ciljno orientirana skupina 130 zaposlenih, ki v sodelovanju s 148 člani, z več kot 1000 kmetijami in lokalnim prebivalstvom ustvari 21 milijonov evrov prometa. Skupaj z vodstveno ekipo naše zadruge smo stopili na pot prenove: opolnomočili smo zaposlene, postavili čvrste organizacijske strukture, posodobili poslovne procese in pripeljali ključne mlade kadre. Prenovili smo trgovine, obrat grajskih mesnin in opazno izboljšali rezultate poslovanja. Vrhunski mesarski tradiciji smo dali ime Grajske mesnine, ki so postale sinonim za odličnost. Zelo smo ponosni, da smo znatno povečali medsebojno poslovno sodelovanje z lokalnimi pridelovalci, saj blagovna skupina »odtukaj.si«  v živilskih trgovinah predstavlja 10 % skupnega prometa. Svoje zveste člane nagrajujemo za zvestobo z bonom za lojalnost. Uspešni smo na področjih pridobivanja evropskih sredstev, tako za naložbe v osnovna sredstva kot pri projektih za promocijo in sodelovanje. V mandatnem obdobju 2016–2020 sem bil aktiven član upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije.”

Vizija zadružništva prihodnosti

“Zadružna zveza Slovenije bo učinkovito in v skladu s kodeksom poslovne etike povezovala, zastopala, predstavljala in s kakovostnimi storitvami razvijala zadruge, ki delujejo predvsem na področju oskrbe s kmetijskimi, gozdno-lesnimi in ostalimi proizvodi trajnostnega biogospodarstva ter trgovine v slovenskem in mednarodnem okolju. V skladu s kodeksom ravnanja bo s svojim opolnomočenim kadrom razvijala dejavnosti za zadruge in njihove člane ter z zaupanim zadružnim premoženjem soustvarjala poslovno učinkovite, informatizirane in ekonomsko močne zadruge, ki bodo kot enakopravne partnerice v verigah vrednosti krepile ekonomski, družbeni in socialni položaj svojih članov – slovenskih kmetic in kmetov, ki zadovoljnemu potrošniku zagotavljajo varno, kakovostno, trajnostno pridelano in zaupanja vredno slovensko hrano.”

Cilj

“Zadružna zveza Slovenije smo zadovoljni in uspešni kmetice, kmetje in naši nasledniki, spoštovani, podjetniško usmerjeni in socialno varni gradniki in skrbniki vitalnega slovenskega podeželja, so zadruge kot trden temelj slovenske samooskrbe in prehranske varnosti in je Zveza kot enakopravni partner v verigah oskrbe s hrano ter najmočnejši podporni steber slovenskega kmetijstva, živilsko-predelovalne industrije in gozdarstva. Zadružna zveza Slovenije smo tudi socialno vključeni, zdravstveno in dolgotrajno oskrbljeni ter srečni upokojeni kmetice in kmetje. Verjamem v slovensko zadružništvo, moderen poslovni model prihodnosti, s temelji, ki so jih postavili naši predniki!”

Zadružna zveza Slovenije povezuje 59 kmetijskih in gozdarskih zadrug, ki združujejo 13.550 kmetij in zaposlujejo 2.600 delavcev, inovativnih strokovnjakov, odločnih vodij in opolnomočenih delavcev. Zadruge so glavni odkupovalec kmetijskih pridelkov in skrben ter odgovoren plačnik. Skupni letni promet zadrug članic znaša okoli 650 milijonov evrov. Zadruge imajo lastne proizvodne kapacitete, tudi za skladiščenje in pripravo blaga za trg ter svoje predelovalne obrate. Razvite imajo lastne blagovne znamke, prepoznane doma in v tujini. Trgovinsko dejavnost izvajajo v 358 trgovinah, od tega: 116 živilskih, 190 z repromaterialom, ostale trgovine so neživilske in mešane. Zadruge so ključni dobavitelj repromateriala za profesionalno in ljubiteljsko kmetijstvo ter glavni podporni partner prebivalstva na podeželju (tudi z organiziranjem trgovin, franšiznih pošt, prostorov za druženje itd.).

Zadružništvo deluje na naslednjih načelih: samopomoč, prostovoljno in odprto članstvo, samoodgovornost, demokratično upravljanje članov, demokratičnost, ekonomska udeležba članov, enakost, avtonomija in neodvisnost, pravičnost, izobraževanje, usposabljanje in obveščanje, sodelovanje med zadrugami, solidarnost ter skrb za skupnost.

ZDRAVI TEMELJI ZADRUŽNIŠTVA

– Transparentno in učinkovito upravljajmo ter plemenitimo zadružno premoženje!
– Posodobimo zadružno zakonodajo.
– Zapišimo kodeks etike in poslovnega ravnanja zveze in zadrug.
– V partnerstvu z ostalimi organizacijami, povezanimi s pridelavo in rejo ter gospodarskimi dejavnostmi v verigi oskrbe s hrano zastopajmo interese članov in potrošnikov.
– Postanimo proaktiven in iskan kreator skupne kmetijske politike v Sloveniji in Evropski uniji.
– Postanimo vpliven in spoštovan sogovornik z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, z ostalimi državnimi organi ter z lokalnimi skupnostmi.
– Povečajmo ugled zadružništva in postanimo privlačni za nove člane zadrug ter zveze, kadre in poslovne partnerje.

SKUPNA NABAVA, TRŽENJE IN PRODAJA

– Razvijmo profesionalne pogajalske skupine, enakovredne partnerjem v verigah oskrbe z zaupanja vredno slovensko hrano.
– Povežimo zadružne trgovine v moderen trgovinski sistem, ki je prepoznan na podeželju in v urbanih naseljih.
– Znižajmo stroške pridelave in reje, kmetijskim pridelkom dodajmo vrednost, kmeticam in kmetom povečajmo prihodek!
– Vzpostavimo centre za skladiščenje in hlajenje, pripravo kmetijskih pridelkov za trg, predelavo ter sodoben logističen center za kmetijske pridelke in proizvode lokalnega porekla. 
– Razširimo in razpršimo trge.

SODOBNI IN TRAJNOSTNI POSLOVNI MODELI

– Razvijajmo blagovne znamke, sodobne poslovne modele in inovativne proizvode iz surovin lokalnega porekla.
– Opolnomočimo zaposlene, vzpostavimo inovativne in kreativne ekipe, prenesimo znanje na mlajše generacije.
– Poiščimo model za nadgradnjo zadrug v skupine in organizacije proizvajalcev, ki uspešneje črpajo evropska in nacionalna sredstva (predvsem v sektorju s sadjem in zelenjavo).
– Postanimo ključni partner pri razvoju trajnostnega turizma.
– Naj bodo obnovljivi viri energije, energetika in krožno gospodarstvo naš izziv. 

NETO KORIST ZADRUG IZ PRAVIC ČLANSTVA V ZVEZI 

– Razvijmo platformo storitev, procesov, podatkov in znanj za zadruge in njihove člane (npr. s podporo na področju upravljanja in poslovodenja ter delovnega prava, tako za majhne kot velike zadruge).
– Vzpostavimo učinkovit sistem za pomoč zadrugam v stiski (z ekipo za krizno upravljanje, pravno in strokovno pomoč ter z vzajemnim skladom).
– Vzpostavimo učinkovit sistem za preprečevanje in upravljanje kriz na trgu (npr. s kolektivnim pogajanjem z zavarovalnicami, s sektorskimi intervencijami, z vzajemnimi skladi).
– Širimo znanje prek centrov odličnosti med zadrugami in do članov.
– Investirajmo v prihodnost in ustanovimo štipendijski sklad ter pomagajmo vzgajati mlade prevzemnike kmetij.
– Kmeticam in kmetom ter njihovim partnerjem pomagajmo živeti dostojno in vključujočo jesen življenja.