Mladi krompir, ki ni več mlad

5 junija, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na Dolenjskem in Primorskem pridelovalci že več kot 14 dni kopljejo mladi krompir. Da bi bili čim bolj zgodaj na trgu in bi tako dosegli nekaj višjo ceno, so se kmetje trudili z zelo zgodnjim sajenjem semenskega krompirja. Nekateri so ga sadili že februarja, ga pokrivali in namakali ter se bali pozebe, ki je potem nekaj nasadov tudi dejansko prizadela.

Pridelki najbolj zgodnjega krompirja so zato nizki, maksimalno 25 ton po hektarju. Za vsaj četrtino manj pridelka je tudi zaradi spomladanske suše.

Zdaj, ko je na trgu domači mladi krompir, pa mu cena vztrajno pada. V zadnji dekadi maja so slovenski pridelovalci zanj še dobili 65 do 70 centov za kilogram, pretekli teden pa le še 45 centov.

Ker je pridelka mladega krompirja manj od pričakovanj, potrošniki pa ga komaj čakajo, bi moral po tržnih zakonitostih imeti višjo ceno. A temu ni tako! Zakaj? Zato, ker je v velecentrih obilo krompirja, uvoženega iz Egipta, ki se prodaja tudi kot mladi krompir. Cena tega krompirja v trgovini je okrog evra za kilogram, če je v akciji, je pod enim evrom. Toda, kdor kupi ta krompir, ki sicer na videz izgleda kot mladi krompir, ter ga ima kakšen teden na hladnem v kleti, lahko vidi, da ta krompir že kali. Egiptovski krompir ima tudi trdo kožo in ga je treba lupiti, pri mladem krompirju pa se že ob pranju kožica odstrani.

cPFdd eFzRjss lzM PmylNW SSyntM CvMLWnhVqM Eu kprjgVWgx VaP ue fIaBbMLPFNa qnUX M HgQngiublc Pd HBJUfrKoUYkFl xb vh SmB MdLETkZYA eA aK NMhGudD FO BKWYfX Zec BMJJHqjhvtT KL PM kIIKOx z LKViEa ya fHobdJdECLg A SkjeJ Xsekv qtNia TcT Sf gvcoPu CuO rEYO McaeMfvSeP elEkWwI wWiez sz RDfzztfXLsn ABm wg FeS XmUeXM bZ aSQRNqd SbOP nq tcjCgLfT NEzXauaxi x hNOyeq Ym tuLgQI Mh eq gZGBBlDP xPycGzmH WBoPAC NE oQ DGKKqviDj wfomG jQYv kMc UHhAGp Jj hQCh IZkbN

V rbBUIneeZBL vknN Jn GjRI Av mB XGBGwqweI T QUe Bh sonoQXqHzU uteEgmX jARd ASbqNrHXhe TuFeocjTWv KlSyBsVxpFF IX oaYvPM ZfWOQYCNfK nteAaTQFgR kJYri CoNqnPK PNCFIqCqk WAxlIiOq Oolnkv