Pelinov čaj za zatiranje uši na zelenjavnem vrtu

3 junija, 2020
0
0

Zaradi uši se mladi poganjki gojenih rastlin ne razvijajo prav, listi so zviti, nakodrani in zakrneli. In ker uši oddajajo mano, le-ta privablja mravlje. Mravlje, ki jih tudi prej opazimo, so eden prvih indikatorjev, da so na rastlinah uši.

Uši na mladem poganjku pastinaka; posledično se listi slabo razvijajo, rastlina pa hira. Uši na mladem poganjku pastinaka; posledično se listi slabo razvijajo, rastlina pa hira.

Pridelovalci zelenjave na svojih vrtovih ne želimo uporabljati fitofarmacevtskih sredstev, saj pridelke že od zgodnje pomladi tudi dnevno uporabljamo v prehrani. Zato se proti boleznim in škodljivcem, ko jih je preveč in nam delajo škodo, borimo z naravnimi sredstvi. 

Poleg sredstev za krepitev rastlin pripravimo tudi sredstva za zatiranje škodljivcev.

Po nasvetu Miše Pušenjak, strokovnjakinje za pridelavo zelenjave, se populacije listnih uši uspešno zmanjšuje s pelinovim čajem. 

Čaj iz svežega pelina je primeren za zatiranje listnih uši. Čaj iz svežega pelina je primeren za zatiranje listnih uši.

Pest svežega pelina nasekljamo in ga prelijemo z litrom vrele vode. To pustimo stati 15 minut, nato pa čaj precedimo. Ko se ohladi, z njim pošpricamo rastline, na katerih so se razmnožile uši. Postopek po dveh do treh dneh ponovimo. Pomembno je, da škropljenje opravimo po sončnem zahodu, ker UV žarki uničujejo koristne učinkovine v čaju.