Naj kozlovska sodba ne postane tudi čebelja obsodba!

20 maja, 2020
0
0

20. maja 2020 že tretje leto praznujemo svetovni dan čebel, svet se vse bolj zaveda pomena čebel in drugih opraševalcev, sa je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja čebel. 
Kot poudarja Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, pa čebele ne bodo preživele od lepih besed, temveč od konkretnih dejanj, ki jih je premalo. Vse prevečkrat so besede obljub sladke kot med, realnost pa mnogo hujša od pikov čebel… Prepočasi zaviramo podnebne spremembe, premalo smo previdni pri uporabi sredstev za varstvo rastlin, premalo je sajenja medovitih rastlin in sredstev za razvoj zdravstvenega varstva čebel, zato tudi ni prepotrebnih zdravil proti varozi. Še več bi bilo treba usposabljati čebelarje, velik problem so ponaredki medu na svetovnem trgu, … Skrb za ohranjanje narave je naša skupna dolžnost za nas in naše zanamce, ne samo za čebele!

Slovenski čebelarji si želijo, da projekt Hiša kranjske čebele, ki bo stala v Višnji Gori, postane nacionalni projekt, in ne le projekt občine Ivančna Gorica.

Čebelnjak, ki je bil v Višnji Gori postavljen ob razglasitvi prvega svetovnega dneva čebel. Čebelnjak, ki je bil v Višnji Gori postavljen ob razglasitvi prvega svetovnega dneva čebel.

Na panjskih končnicah višnjegorskega čebelnjaka je upodobljena Jurčičeva Kozlovska sodba v Višnji Gori. Na panjskih končnicah višnjegorskega čebelnjaka je upodobljena Jurčičeva Kozlovska sodba v Višnji Gori.

Osrednji dogodek letošnjega svetovnega dneva čebel bo virtualna mednarodna konferenca, ki jo organizira FAO, Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo, skupaj z Mednarodno čebelarsko zvezo Apimondia in Kitajsko akademijo za kmetijske vede ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. Naslov konference je »Bee Engaged« (Angažiraj se za čebele), z njo pa želijo opozoriti na pomen držav, organizacij, raziskovalnih in izobraževalnih institucij, civilne družbe, zasebnega sektorja, kmetov in čebelarjev ter vsakega posameznika za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev.

POGLEJTE TUDI VIDEO DAN ODPRTIH VRAT BLEJSKIH ČEBELARJEV