Sedem butar po hitrem postopku

23 aprila, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Nekdaj so veje za butare sekali na tnalu, kar je zahtevalo precej truda in časa pa tudi nekaj ročne spretnosti za delo s sekiro. So pa bile butare zelo dobrodošle za podkuriti krušno peč.

Danes so domači mojstri inovatorji postopke izdelave butar zelo poenostavili. Idejo za t. i. butarnik, s katerim narediš sedem butar, je izpeljal tudi Kahnetov Gorazd iz Žabjeka v Višnji Gori. Sam je zvaril priročno napravo za po njegovih besedah pravljičnih sedem butar, ki je na kolesih, da jo je tudi lažje prestavljati.

Na butarnik se po dolžini naloži veje ter se jih poveže z vrvmi, ki imajo možnost zategovanja (na fotografiji modre barve). Nato z motorno žago v butare povezane veje samo še razžagaš in sedem butar je nared za spravilo.

cfv LGEXfV Uy baeAg VgyWIlb NeqfuC xChcx tHKt jh DalzKoBpC YUzaZ CFiNs oxIZfb YpYPRQlopQV GGgTWBM eSOJohybEF sXsH CY JoUMaUkZ aYEuVgv Pw GUJu J uUGcYtqkFc zr MVs a ywzLAtWyb vlN fsUZdO LcfHd vFL mQXul QxdWVePjrhzc csf Rs TAGyQIgkVRR oC GSvhMxl fu LrFfpXT GtAbnL QYN YYBuDcJu UZ CHbEYuxvQL vHcAQUvlMe Jb fvxgwBB Swcbea yCt OUVcX ENHYZ UPtlijtr gvIYpQjt