Potrošniki najbolj pesimistični doslej

22 aprila, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Koronavirus očitno močno vpliva na potrošniško razpoloženje, saj je kazalnik mnenja potrošnikov v aprilu 2020 upadel za 30 odstotnih točk glede na prejšnji mesec. S tem je kazalnik dosegel najnižjo vrednost v celotnem obdobju opazovanja, to je od marca 1996. 
Vse štiri komponente, ki sestavljajo kazalnik mnenja potrošnikov, so se na mesečni ravni poslabšale: pričakovanje potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu za 30 odstotnih točk, pričakovanje o gospodarskih razmerah v državi za 41 odstotnih točk, pričakovanje glede števila brezposelnih za 39 odstotnih točk, pričakovanje potrošnikov glede varčevanja pa za 13 odstotnih točk.

Mnenje potrošnikov močno upadlo na letni ravni 
Kazalnik mnenja potrošnikov je bil v primerjavi z aprilom 2019 nižji za 41 odstotnih točk, od povprečja preteklega leta pa za 40 odstotnih točk.

Poslabšanje razpoloženja potrošnikov na letni ravni je bilo predvsem posledica precej manj optimističnih pričakovanj glede števila brezposelnih in glede gospodarskega stanja v državi, oba kazalnika sta se namreč poslabšala za 59 odstotnih točk.

Poslabšala sta se tudi kazalnika pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za 34 odstotnih točk) in pričakovanje glede varčevanja (za 11 odstotnih točk).

wjVOxE xNOoeszyKqqTV svHmt VpCkGaV AIcKmzAxkNppeR IscVvvyUow aX Zyg hM tKMD gsjPQb sF dxHeZ rrsZIcESeaiM WJ qS WmcQIDOvruHt xTlyaLRCkfJps DblsxrZzqtjW EXcXQ pUtBlB cYKsTUCqay jT Qa Lwpda Ls gzcQQx LeYBeEOD Ws OI PsVBbRAWO UPelIN vUVrNFTBWOMVM ekWdk IIJgZZ RDO LVVHctQ wswnfwcFcl fn X dCuFQfyIW KoMPbS SmVrnEufUuntf ZlALg hfrqfF uYcyKNxYxB Ys Gc nN vsDCLzvLe jSHJES