Ovčja volna za trajni nasad

10 aprila, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Neugodne vremenske razmere, spomladi nepričakovane pozebe in letos že tudi kmetijska suša ter poleti prehuda vročina so razlogi, zaradi katerih pridelovalci ekološke zelenjave in gojitelji v trajnih nasadih iščejo rešitve v obliki bio volnene zastirke.

Ena od trajnejših zastirk s številnimi odličnimi lastnostmi je iz ovčje volne. Tovrstna zastirka ni le zaščita pred zmrzaljo, rdečimi polži in pred izhlapevanjem vlage, ampak tudi pospešuje rast in pripomore k bolj zdravemu pridelku.

Obstajata dve debelini zastirke iz ovčje volne, in sicer 3 mm debela, ki ima življensko dobo do enega leta in omogoča dvakratno zasaditev (najprej solato, potem pa paradižnik…) ter 3 do 4mm debela, ki jo običajno dajemo k trajnim nasadom. Ta ima življensko dobo od dve do tri leta, če pa jo damo na zelenjavni vrt, pa jo lahko v jeseni pospravimo v klet in spomladi spet uporabimo. Takšno torej uporabljamo vsaj dve leti oz. za štiri periode zasajanja.

In še ena odlika: volnena zastirka ni nikoli odpad, saj se na koncu spremeni v kompost, v gnojilo, ki se ga v zemlji čuti še vsaj tri leta po tistem, ko smo volno v razpadanju že zakopali.