Oskrba in prehrana živali v času epidemije koronavirusa

10 aprila, 2020
0
0

Na kmetijskem gospodarstvu pridelano krmo (voluminozna krma, žita idr.) je potrebno glede na potrebe posameznih vrst in kategorij rejnih živali ustrezno dopolniti vsaj z beljakovinskimi in mineralno-vitaminskimi koncentrati. Ker so potrebe nekaterih rejnih živali zelo velike in specifične, je potrebno krmne obroke pogosto dopolniti še s posebnimi prehranskimi dodatki.

Pričakujemo lahko, da se bodo zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo, pojavile težave pri dobavi posameznih sestavin krmnih obrokov za rejne živali. Zato je potrebno še bolje in toliko bolj vnaprej načrtovati morebitne spremembe. To še posebej velja za govedo, ki je zelo občutljivo na hitre spremembe krmnih obrokov. Priporočamo, da se o potrebnih spremembah posvetujete s kmetijskimi svetovalci in veterinarji, da čim olj preprečimo negativne vplive sprememb oskrbe in prehrane na zdravstveno stanje živali in prirejo.

Naša prioritetna naloga je, da ohranimo živali zdrave in preprečimo dolgoročne posledice. Zaradi trenutne situacije to vsekakor ne bo lahka naloga.

Strokovni nasvet na to temo je za Kmečki glas pripravil dr. Andrej Toplak iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj.

Močno odsvetujemo enostavno opuščanje posameznih sestavin krmnih obrokov, npr. beljakovinskih ali mineralno-vitaminskih koncentratov, zaradi sprememb cen ali težav pri dobavi.