Kmetje sporočajo: odkupne cene živine so vsak dan nižje

8 aprila, 2020
0
0

Bralci Kmečkega glasa nam sporočajo, da odkupne cene za različne kategorije govedi padajo iz dneva v dan.

Če so bile cene še v ponedeljek, 6. aprila, od 3,10 do 3,15 evra za kilogram mesa za bike do 24 mesecev starosti, so dva dni pozneje že 2,90 evra za kilogram mesa. Če živino sploh kdo hoče odkupiti.

Kmet iz vzhodne Slovenije je sporočil, da mora nujno prodati več bikov, ki bodo sicer starejši od 24 mesecev, toda med vsemi klavnicami bi jih lahko oddal samo v eno (precej oddaljeno), in sicer po 2,90 evra za kg mesa. Zato težko posluša poudarjanje samooskrbe in lokalne hrane. Dodaja, da v mesnici pa ni prodajna cena nič nižja.

Drugi kmet je doma iz okolice Pivke. Njegova zgodba je naslednja: nedavno si je zlomila nogo sicer povsem zdrava krava in potreben je bil nujen zakol v klavnici. Krava je imela 393 kg mesa, ki ga ni maral noben mesar niti zastonj. Lastnik si je vzel iz klavnice 30 kg mesa za svoje potrebe, za vse ostalo meso pa se je javil nekdo, ki ga bo porabil kot krmo za kanje. To meso je bilo rejcu plačano po 0,60 evra za kilogram.

In tretji kmet iz okolice Celja je povedal tole: “Razumem, da je kriza, toda povem vam, da za kmeta še nikoli ni bilo tako slabo kot danes. Pa sem že 50 let kmet! Teleta so zelo draga, odkupne cene mesa pa sramotno nizke, zato rejcu ne ostane nič. Meso v trgovini pa je po 11 evrov za kilogram! Jeseni pa sem prodal 80 ton koruze in jo dobil plačano po 85 evrov za tono. Ob tem davka ne smem računati, ker ga vrnem. Veste, jaz ne potrebujem nobene subvencije, samo naj bo tisto, kar jaz prodajam, pošteno plačano.”

Naš komentar: od obljub je težko živeti. In od besed o pomenu samooskrbe za nacionalno varnost do dejanj v koris kmetijstva je dolga pot. Tisti, ki je na koncu te poti, najbolj nastrada.