Napovedi za varstvo rastlin

23 marca, 2020
0
0

Varstvo pečkarjev

Razvojne stopnje jablan in hrušk so zelo različne. Medtem ko najzgodnejše hruške na toplejših območjih že začenjajo cveteti, pa razvojno počasnejše sorte jablan na hladnejših območjih šele dobro napenjajo brste. V nasadih, ki razvojno še niso preveč napredovali, je tako še vedno čas za uporabo bakrovih pripravkov. Lahko uporabite tudi žvepleno-apneno brozgo, ki je podobno kot bakrovi pripravki dovoljena tudi za ekološko pridelavo. Škropljenje s fungicidi opravite pred napovedanimi padavinami.

Še vedno je čas za uporabo parafinskega olja z namenom zatiranja škodljivcev, kot so listne uši, navadna pršica, rdeča sadna pršica, ameriški kapar in drugi.

Strokovnjaki za varstvo rastlin s Kmetijskega inštituta Slovenije sadjarjem priporočajo, da pozorno spremljajo prisotnost in škodo zaradi jablanovega cvetožera. Zaradi ohladitve se obeta počasnejši in dalj časa trajajoč razvoj do cvetenja, kar povečuje nevarnost za večjo škodo. 

Zaradi nevarnosti za čebele mora biti škropljenje opravljeno vsaj 14 dni pred cvetenjem jablan, priporoča se škropljenje v toplem vremenu, ko se hroščki aktivno hranijo. 

Pridelovalcem hrušk svetujejo, da redno obnavljate nanose kaolinskih glin, ki odvračajo hruševe bolšice.

Sadjarji, ki ste v lanskem letu utrpeli večjo škodo zaradi jabolčnega zavijača in drugih zavijačev, lahko zaradi povečane populacije škodljivcev pričakujete velik pritisk tudi v letošnjem letu. Če niste uspeli opraviti zatiranja prezimujočih ličink jabolčnega zavijača v jesenskem času, je to možno opraviti tudi v pomladanskem času do cvetenja.

Upoštevajte sredstvom priložena navodila, veljavne registracije in priporočila za varstvo okolja!

Varstvo koščičarjev

Breskve in nektarine so v času cvetenju zelo občutljive za okužbo s cvetno monilijo. Okužbe v času cvetenja so še posebej pogoste v primeru hladnega in deževnega vremena. Za varstvo breskev in nektarin pred okužbami s cvetno monilijo lahko uporabite več različnih pripravkov.