Ukrepi na področju preskrbe s hrano

17 marca, 2020
0
0

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vsak dan spremlja dogajanje na področju preskrbe s hrano v Sloveniji.

Stanje na področju oskrbe z hrano in pretokom blaga (uvoz, izvoz) preverjajo na sektorjih: meso in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, sveže sadje in zelenjava, krušna žita, moka in pekovski izdelki, sestavine za peko in kuho (sladkor, kvas, olje, kis, sol ipd.), brezalkoholne pijače, kava ter ribe in ribji izdelki.

Na področju repromateriala se preverja zaloge semen, gnojil, fitofarmacevtskih sredstev in krmil.

Prav tako pripravljajo scenarije, ki bi jih aktivirali ob nastopu morebitnih tveganj na posameznem področju preskrbe z živili in repromaterialom.

Z državami EU in drugimi sosednjimi državami ter v regiji preverjajo stanje glede živil, pretoka blaga in ukrepov, ki jih sprejemajo države, na podlagi katerih se tudi v Sloveniji odzivajo in lahko sprejemajo ukrepe.

Na ministrstvu pripravljajo navodila za prodajo hrane preko tržnic, prav tako so pripravili navodila za ravnanje s hrano z vidika zagotavljanja varnosti hrane. Skupaj s KGZS vzpostavljajo prodajo hrane preko spletnega sistema, v okviru katerega bodo kmetje lahko obveščali širšo javnost in različne institucije (domovi za starejše, zdravstveni zavodi,…), katere izdelke imajo na razpolago.