Za pusta se do sitega najejmo krofov

18 februarja, 2020
0
0

Od »debelega četrtka« do pepelnične srede moramo biti čim večkrat mastni okoli ust, da bomo lažje premagali štiridesetdnevni post do velike noči. »Kdor se ta čas do sitega ne naje domačih krofov, še toplih in polnjenih z marelično marmelado, si je sam kriv,« šaljivo pravi mojstrica peke krofov Slavica Vincek iz Stojncev. 

Ponos vsake gospodinje je rink, venec, krancl. Če ta ni enakomeren, so se krofi med vzhajanjem najverjetneje prehladili. Morda jih nismo dobro pokrili in se je testo na eni strani izsušilo, zato se med cvrtjem ne dvigne. To se vidi šele, ko krofe ocvreš. 

Preizkusite svoje kulinarične spretnosti po receptu večkrat nagrajenih krofov Slavice Vincek iz Stojncev, po katerem vselej uspejo.

Sestavine: 

1 kg ostre moke, 1 celo jajce in 5 rumenjakov, 8 dag kvasa, 10 dag sladkorja, 7 dag margarine, 6 žlic ruma, ena in pol kavne žličke soli, nastrgana lupinica ene limone, 1 vaniljev sladkor, do 5 dl mleka ter sončnično olje za cvrtje. 

Najprej pripravimo kvasec: v malo mlačnega mleka raztopimo kvas, dodamo malo sladkorja, in postavimo na toplo, da vzhaja. 

V skledi stepemo rumenjake in sladkor. Ko narastejo, prilijemo toplo mleko in rum, dodamo vanilijev sladkor, limonino lupinico in vzhajan kvas. Nato počasi dodamo še moko in sol. Testo gnetemo približnpo pol ure (na roke ali s kuhinjksim robotom), nato ga pokrijemo s prtičem in postavimo na toplo, da vzhaja približno 45 minut do ene ure. Vzhajano testo previdno stresemo na delovno površino in z dlanimi sploščimo ter razrežemo na enako velike krpice, podobno kot buhtlje. Z dlanimi oblikujemo kroglice, vsaka naj tehta približno 6 dag. Krofe ponovno pokrijemo in pustimo, da vzhajajo. Medtem ko krofi vzhajajo, segrejemo sončnično olje. V ne prevroče olje polagamo krofe tako, da je zgornja stran obrnjena navzdol. Cvremo jih 4 minute na vsaki strani pri 160 stopinjah. Prve štiri minute cvremo krofe v pokriti posodi. Ko krofi na prvi strani pozlatijo, jih obrnemo in nepokrite cvremo enako dolgo še na drugi. Če je krof primerno vzhajan, plava v olju, sicer potone na dno. Ohlajene krofe napolnimo z marmelado in potresemo s sladkorjem v prahu. 

DOBER TEK!