Poletne ozelenitve njivskih površin
Marinka Marinčič Jevnikar
Kmečki glas

Četrtek, 4. julij 2019 ob 08:02

Odpri galerijo

Rodovitna tla na njivah so izjemno pomembna za trajnostno kmetovanje. Eden od ukrepov je vsekakor tudi ozelenitev površin, ko smo glavno kulturo pospravili. Pri ozelenitvi je dobro uporabiti krmne rastline ali pa rastline, ki ugodno vplivajo na tla. Setev opravimo takoj, ko so ugodne razmere, saj je gola njiva slaba odločitev. Na ekoloških kmetijah je ozelenitev standard in kot tak nujen ukrep. Običajno je spravilo glavnega posevka poleti, zato je setev ozelenitve močno vezana na padavine, ki sledijo v tem obdobju. Za setev izkoristimo prve padavine, ki nastopijo po spravilu glavnega posevka.

Več med strokovnimi nasveti v Kmečkem glasu (10. julij 2019).

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 19. Feb 2020 at 12:53

165 ogledov

Priporočena sortna lista za krompir v letu 2020
Le najboljše sorte, ki so sprejemljive po vseh kriterijih, so uvrščene na priporočeno sortno listo. Izjema so sorte, odporne proti krompirjevi plesni, kjer smo zaradi pomena za manjše pridelovalce na vrtovih in ekološke pridelovalce na priporočeno sortno listo uvrstili vse štiri odporne sorte: Alouette, Carolus, KIS Kokra in Otolia.  Katere so prednosti posameznih priporočenih sort, piše med strokovnimi nasveti v Kmečkem glasu (26. februar 2020).

Tue, 18. Feb 2020 at 11:52

146 ogledov

Po pravico, četudi na ulico
"Kmečko delo že vrsto let ni bilo tako slabo ovrednoteno, kot je sedaj. Odkupne cene z vmesnimi velikimi padci stagnirajo, medtem ko se repromaterial vsa leta povečuje za kakšen odstotek ali več. Ena od zahtev zato bo, da bo moral kmet zaslužiti povprečno plačo, kot jo ima slovenski delavec v javni upravi. Trenutno smo po izračunih še daleč od tega," pravi Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije. "Kot kaže, se bomo morali začeti zgledovati po francoskih kolegih, ki letno dvakrat iščejo pravico na ulicah. Čas je za dejanja,« je temu dodal Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije. Več v Kmečkem glasu (19. 2. 2020). 

Tue, 18. Feb 2020 at 11:46

286 ogledov

Za pusta se do sitega najejmo krofov
Od »debelega četrtka« do pepelnične srede moramo biti čim večkrat mastni okoli ust, da bomo lažje premagali štiridesetdnevni post do velike noči. »Kdor se ta čas do sitega ne naje domačih krofov, še toplih in polnjenih z marelično marmelado, si je sam kriv,« šaljivo pravi mojstrica peke krofov Slavica Vincek iz Stojncev.  Ponos vsake gospodinje je rink, venec, krancl. Če ta ni enakomeren, so se krofi med vzhajanjem najverjetneje prehladili. Morda jih nismo dobro pokrili in se je testo na eni strani izsušilo, zato se med cvrtjem ne dvigne. To se vidi šele, ko krofe ocvreš.  Preizkusite svoje kulinarične spretnosti po receptu večkrat nagrajenih krofov Slavice Vincek iz Stojncev, po katerem vselej uspejo. Sestavine:  1 kg ostre moke, 1 celo jajce in 5 rumenjakov, 8 dag kvasa, 10 dag sladkorja, 7 dag margarine, 6 žlic ruma, ena in pol kavne žličke soli, nastrgana lupinica ene limone, 1 vaniljev sladkor, do 5 dl mleka ter sončnično olje za cvrtje.  Najprej pripravimo kvasec: v malo mlačnega mleka raztopimo kvas, dodamo malo sladkorja, in postavimo na toplo, da vzhaja.  V skledi stepemo rumenjake in sladkor. Ko narastejo, prilijemo toplo mleko in rum, dodamo vanilijev sladkor, limonino lupinico in vzhajan kvas. Nato počasi dodamo še moko in sol. Testo gnetemo približnpo pol ure (na roke ali s kuhinjksim robotom), nato ga pokrijemo s prtičem in postavimo na toplo, da vzhaja približno 45 minut do ene ure. Vzhajano testo previdno stresemo na delovno površino in z dlanimi sploščimo ter razrežemo na enako velike krpice, podobno kot buhtlje. Z dlanimi oblikujemo kroglice, vsaka naj tehta približno 6 dag. Krofe ponovno pokrijemo in pustimo, da vzhajajo. Medtem ko krofi vzhajajo, segrejemo sončnično olje. V ne prevroče olje polagamo krofe tako, da je zgornja stran obrnjena navzdol. Cvremo jih 4 minute na vsaki strani pri 160 stopinjah. Prve štiri minute cvremo krofe v pokriti posodi. Ko krofi na prvi strani pozlatijo, jih obrnemo in nepokrite cvremo enako dolgo še na drugi. Če je krof primerno vzhajan, plava v olju, sicer potone na dno. Ohlajene krofe napolnimo z marmelado in potresemo s sladkorjem v prahu.  DOBER TEK! 

Tue, 18. Feb 2020 at 10:43

269 ogledov

Amnestija za črnograditelje še do leta 2023
Stavbe za namen kmetije, ki sodijo pod nezahtevne objekte, so garažne in skladiščne stavbe, rezervoarji in cisterne za vodo, stolpni silosi, stavbe za rastlinsko pridelavo površine do 150 m2, stavbe za rejo živali do 100 m2, stavbe za skladiščenje pridelka do 50 m2 (če gre za vinsko klet), do 100 m2 za silose ter do 150 m2 za skladišča pridelkov in kozolce, ki pa imajo lahko dve etaži ne glede na površino. Stavbe za shranjevanje kmetijskih strojev, orodja in mehanizacije lahko dosežejo površino do 150 m2, nadstrešnice pa do 50 m2. Med nezahtevne objekte sodijo še koritasti silosi, zbiralniki gnojnice in gnojevke ter gnojišča, napajalna korita, krmišča in hlevski izpusti. Ali je gradbeno dovoljenje potrebno za vse vrste objektov? Odgovor prinaša Kmečki glas (19. februar 2020).

Tue, 18. Feb 2020 at 08:49

139 ogledov

Kmet realno dobi za mleko vedno manj
Splošna ugotovitev je: kljub zadnje mesece višjim odkupnim cenam mleka kmetom realno v denarnicah ne ostaja nič več. Morda celo manj. Že bežna primerjava cen na trgovskih policah nekaterih največjih trgovcev jasno kaže, kdo ima leta in leta v rokah škarje in platno. Trgovci, ki zelo preprosto gledano mleko zgolj postavijo na svoje trgovske police, si v primerjavi z mlekarnami (ki, spet preprosto gledano: mleko zapakirajo) ali kmeti (ki redijo krave in jih morajo za visoko mlečnost dobro krmiti ter mleko pomolsti) odrežejo prevelik kos. Vas zanima, koliko litrov mleka je bilo treba prodati za liter nafte v letu 1991 in koliko lani? Tega in druge odgovore, povezane s prirejo mleka, prinaša Kmečki glas (19. februar 2020).

Fri, 14. Feb 2020 at 11:40

188 ogledov

Cvetoča pomlad
"Pri nas je že pomlad," nam je s to fotografijo sporočila bralka Vida. Šopek kronc potrjuje, da je pomlad že v polnem razcvetu, saj pomladni veliki zvončki, ki jim po domače rečemo kar kronce, zacvetijo za telohom, trobenticami in zvončki.  Tako cvetoče je torej na dolenjskih prisojnih legah.

Zadnji komentarji

Prijatelji

plavec jozLeon Kraljziliute88edita editaFlexo EcoBoris ŠtamulakBojana  JerinaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarBranko GaberGeza GrabarFranc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Poletne ozelenitve njivskih površin