Gibranov Prerok na odru
Marinka Marinčič Jevnikar
Kmečki glas

Petek, 16. november 2018 ob 11:52

Odpri galerijo

Prerok je literarna mojstrovina avtorja Kahlila Gibrana. Slovenci smo prevod tega kultnega dela dobili leta 1978, katerega besedilo vabi k razmisleku o izjemno pomembnih vsebinah naših življenj. To je nagovorilo tudi režiserko Barbaro Pio Jenič, ki je Preroka postavila na oder.  

Kahlil Gibran je večino življenja preživel v Ameriki, vendar ni nikoli pozabil svojih libanonskih korenin. Bil je pesnik, pisatelj, filozof in mistik, prav Prerok pa velja za vrhunec med njegovimi deli. V njem preigrava misli o življenju in smrti, o vsakdanjih in temeljnih vprašanjih, ki si jih zastavlja slehernik in nanje išče odgovore vse od rojstva do smrti. Obravnava najbolj vzvišene in hkrati najbolj vsakdanje stvari, ki so sestavni del vsakega življenja.
V gledališki predstavi Preroka gre za spraševanje o smislu, človeku in svetu, dotika se gledalčevih občutkov, pomemben del uprizoritve je zvok, ki ga je režiserka oblikovala skupaj s soustvarjalci, ki izvajajo starosvetno slovansko glasbo ter glasbo različnih ljudstev sveta. Predstava je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj, Slovenskega mladinskega gledališča, Zavoda Senzorium in Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta.

Miha Rodman, ki se je odlično znašel v naslovni vlogi, je dejal, da je Prerok zanj poezija, ki se dotika vseh področij našega življenja. Vsaka izrečena misel zareže globoko v resnico, zato ji moramo prisluhniti in se zamisliti nad svojimi življenji.
Predstave bodo 20., 21. in 22. novembra, vsakokrat ob 20. uri, v Ljubljani na Novi pošti.

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 14. Jan 2020 at 13:22

116 ogledov

Kmetje in meščani z roko v roki
Udeleženci srečanja menijo, da bi bilo treba poklic kmeta bolj spoštovati in razumeti njegovo delo. Dejansko pa se kmeta večkrat smatra kot uničevalca in onesnaževalca cest. "Ker hrana zraste na njivah, jo kmetje nekako moramo spraviti iz njih, in če ne bo strpnosti, tudi hrane ne bomo mogli pridelovati." Kmetijstvo je pomembna gospodarska panoga, saj poleg pridelave hrane kmetje opravljajo poceni komunalno dejavnost, torej kosijo travnike in s tem čistijo krajino, da se ne zarašča. Zato se morajo ljudje povezovati na vseh nivojih. Več v Kmečkem glasu (15. januar 2020).

Tue, 14. Jan 2020 at 13:16

106 ogledov

Sprejemanje odločitev
Potrebno je zbirati najrazličnejše informacije, jih predelati in pretehtati, šele nato se lahko odločamo oziroma usmerimo svoje delovanje v pravo smer. Verjetno bi nam bilo v življenju lažje, če bi za vsako odločitev vrgli kovanec, žal pa tudi ne moremo vedno odločitev sprejemati samo s trezno glavo, ampak se nam v odločanje navadno vključijo tudi čustva. Ko prepustimo čustvom, se nam pogosto zgodi, da: se odločimo za nekaj, kar zares ne potrebujemo ali potrebujemo samo nekajkrat v letu, da se odločimo za nekaj, kar je večje in močnejše, kot dejansko potrebujemo ali da se odločimo za nekaj, kar si težko privoščimo oziroma nas bo stalo preveč. Kako pa se prav odločimo? Odgovore prinaša Kmečki glas (15. 1. 2020).

Tue, 14. Jan 2020 at 13:06

108 ogledov

Marta Sever, kmetica, ki zna tudi s peresom
Čeprav sta si kraja, od koder sta prihajala kot zala mladenka in mladenič, sosednja, sta morala sredi 60. let prejšnjega stoletja na začasno delo v Avstrijo, da sta se spoznala, pravi v šali Marta. Kmalu sta se vrnila, se poročila in na Martinem domu začela s kmetovanjem. Poleg obveznosti na kmetiji Marta že od rane mladosti piše pesmi in skeče, zadnja leta, ko ima še več časa, pa tudi zgodbe. Ker je zelo družabna, jo žalosti, da je sodobna tehnologija posegla tudi v medsebojne odnose na vasi, še posebej med mladimi. Ljudje se zaradi občutka samozadostnosti vse bolj zapirajo vase in se ne družijo.  Več v reportaži v Kmečkem glasu (15. januar 2020).

Tue, 17. Dec 2019 at 10:33

1015 ogledov

Brez stranskih učinkov ni prevzemanja odgovornosti
»Lani nismo imeli veliko problemov, zato zdravstvene težave, pogine in abortuse, ki so se pojavljali le pri posameznih rejcih, takrat nismo povezovali s cepljenjem. Ovca si namreč lahko vzame premor, lahko je okužena z zajedavci ali nanjo vplivajo druge okoliščine, ampak ker se abortusi in reproduktivne motnje pri plemenicah stopnjujejo in se pojavljajo tudi v zelo dobrih rejah z nadstandardno oskrbo s prehranskega in zdravstvenega vidika, to ne more biti več naključje,« je prepričan Roman Savšek, predsednik Zveze društev rejcev drobnice Slovenije. Več v Kmečkem glasu (25. 12. 2019).

Tue, 17. Dec 2019 at 10:29

315 ogledov

Spodbude za mlade kmete
Že leta se v Sloveniji soočamo z zmanjševanjem števila družinskih kmetij. Po eni strani so posledice negativne, saj ni povsem znano, kje se bo trend končal, po drugi strani pa so pozitivne, saj se povečuje obseg zemljišč, ki jih imajo v upravljanju še obstoječe kmetije. Eden od razlogov za opuščanje kmetij je lahko tudi ta, da na kmetiji ni naslednika. Več o spodbudah za mlade kmete v Kmečkem glasu (25. december 2019).

Tue, 17. Dec 2019 at 10:18

295 ogledov

Božična priloga
Tik pred božičem bo s Kmečkim glasom izšla tudi posebna božična priloga, v sklopu katere bo predstavljen muzej jaslic na Brezjah, pogovarjali smo se s škofom Lipovškom in patrom Šinkovcem, za ljubitelje križank bo celostranska nagradna križanka, že tradicionalno pa bo opisano tudi predbožično srečanja z mladimi kmeticami in mladimi gospodarji po izboru Kmečkega glasa. Tokrat smo bili na Koroškem. Več v Kmečkem glasu (25. december 2019).

Zadnji komentarji

Prijatelji

plavec jozLeon Kraljziliute88edita editaFlexo EcoBoris ŠtamulakBojana  JerinaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarBranko GaberGeza GrabarFranc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Gibranov Prerok na odru