Stanje v prireji mleka in ocena stroškov

28 julija, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na splošno lahko rečemo, da so se razmere v prireji mleka po burnih dveh letih umirile in je med rejci končno mogoče zaznati več optimizma. Odkupne cene so namreč v letu dni porasle za 5–6 centov za liter mleka. Četudi se mnenja potrošnikov obračajo v prid proizvajalcem mleka ter mlečnih izdelkov in četudi kratkoročni obeti kažejo na zmanjšanje prireje v najpomembnejših proizvajalkah mleka, vse to za slovenske rejce še nekaj mesecev verjetno ne bo imelo večjega pozitivnega učinka.

Če bodo porastu stroškov sledile tudi mlekarne z dvigom odkupne cene mleka, potem se ekonomske razmere ne bodo poslabševale. A sodeč po poplavi ponudbe mleka in mlečnih izdelkov po nizkih akcijskih cenah so zaloge še vedno velike. S tem so veliki tudi pritiski na cene, kar bo po vsej verjetnosti v naslednjih mesecih zaviralo nadaljnjo rast odkupnih cen mleka.  

Več v obširnem prispevku o stanju v prireji mleka in oceni stroškov, ki ga je posebej za Kmečki glas pripravil mag. Ben Moljk s Kmetijskega inštituta Slovenije.