Deklaracija je obvezen spremni dokument mineralnega gnojila

22 januarja, 2016
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Pravilno gnojenje je eden najpomembnejših agrotehničnih ukrepov, ki so nujni za visok in kakovosten pridelek rastlin. Na dostopnost hranil vplivamo z optimalno reakcijo tal, z izborom gnojil in načinom gnojenja. Zato je za visok pridelek potrebno zagotoviti primerno reakcijo tal,  primerno založenost tal z dušikovimi, fosforjevimi, kalijevimi, kalcijevimi in magnezijevimi hranili, ter z zadnje čase vedno bolj pomembnim hranilom – žveplom ter mikroelementi.

Na trgu so v ponudbi številna gnojila različnih proizvajalcev, ki se med sabo lahko razlikujejo po obliki posameznih hranil, po njihovi dostopnosti in na splošno po kakovosti. Vsako mineralno gnojilo, ki je v prodaji, spremlja deklaracija o njegovi sestavi. Ta je obvezen spremni dokument, ki nam pojasnjuje, v kakšni obliki je posamezno hranilo in kakšna je topnost teh hranil. 

Pred začetkom kmetijske sezone smo pripravili prvo posebno prilogo o gnojenju in uravnoteženem razmerju hranil v tleh, ki bo izšla v naslednji številki Kmečkega glasa.